Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,12 Ft
Euró
378,95 Ft
Font
442,13 Ft
Bitcoin
44,183 $

Microsoft-vezérigazgató: egy ideális világban nem lennének konzol-exkluzívok

Állítása szerint véget akar vetni az Xbox-exkluzívoknak, ám egyenesen a Sonyt hibáztatja a piac és a verseny „meghatározásáért”.

Fotó: EPA/CHRIS KLEPONIS
Konzol/Videójátékok

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Verge jelentése szerint a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella az FTC kontra Microsoft ügyben tett legutóbbi tanúvallomásában több megjegyzést is tett, s többek között szót ejtett a Microsoft felhős játékstratégiájáról, a belső játékcélokról, és arról, hogy „szívesen” megszabadulna a konzoljáték-exkluzívoktól, de a Sony-t hibáztatja a piac és a verseny meghatározásáért.

Amikor az Xbox-exkluzívokról kérdezték, úgy felelt: Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

„Ha rajtam múlna, szívesen megszabadulnék a konzolok teljes exkluzivitásától, de ezt én nem határozhatom meg, különösen nem úgy, mint a konzolpiac alacsony részesedéssel rendelkező szereplője. Az ottani domináns játékos (a Sony) az exkluzivitások segítségével határozta meg a piaci versenyt, szóval ilyen világban élünk. Nem szeretem ezt a világot.”

Nadella megjegyzése mindössze egy nappal azután hangzott el, hogy kiderült, Jim Ryan, a Sony PlayStation vezetője elismerte, hogy az Xbox-exkluzívok, mint a Starfield, nem voltak versenyellenesek.

Ryan továbbá azt is állította, hogy a kiadók szerint az Xbox Game Pass „értékromboló”, és fontos, hogy a Sony „masszívan” fektessen be a first-party fejlesztésbe és kiadásba, hogy előnybe kerüljön az Xbox Game Pass konkurenciájával szemben.

Ryan ezeken felül arra is rámutatott, hogy a Microsoftnak nem áll érdekében, hogy az Activision játékai minden platformon elérhetőek legyenek. A bíróságon így hangzott a meghallgatás az ügyben:

Microsoft ügyvédje: „Ön szerint jobb lenne, ha a Microsoft megtartaná az Activision-játékokat a PlayStationön?

Ryan: „Igen, így gondolom.”

Microsoft: „Tehát úgy gondolja, hogy a Microsoft érdeke, hogy az Activision játékai több platformon is elérhetőek legyenek?”

Ryan: „Nem, ezzel nem értek egyet.”

Microsoft: „Tehát ha ön vezetné az Xboxot, azt javasolná, hogy a Call of Duty és más Activision-játékok kizárólag Xboxra és PC-re készüljenek?”

Ryan: „Ez egy hipotetikus kérdés, melyre nem kívánok válaszolni.”

Microsoft: „Tehát nem válaszolhat?”

Ryan: „Nincs birtokomban elegendő információ ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszoljak.”