Ma repül utoljára a hollywoodi sztárok és a római pápák légitársasága

Fotó: Twitter/Alitalia
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 14. - 12:15

Az Alitalia 75 év után kénytelen elhagyni a piacot, utolsó járata csütörtök este repül.

A nem sokkal a II. világháború után alapított légitársaság többnyire az olasz és amerikai filmsztárokat szállította, az illusztris repülők közé tartozott Sophia Loren, aki egykor a légitársaság reklámjában is részt vett. Azonban sok pápa is őket választotta, Ferenc pápa a múlt hónapban az Alitaliával repült Rómából Magyarországra, majd Szlovákiába.

Elemzők szerint az Alitalia soha nem alkalmazkodott a légiközlekedési ágazat tömeges deregulációjához, amely a nagy légitársaságok konszolidációjához és a fapados légitársaságok megjelenéséhez vezetett. Az egyre gyorsabb és gyorsabb vonatok a légitársaság jövedelmező belföldi piacát is felfalták. Mindezen ellenszélben az olasz kormány a végső menedék befektetőjeként működött, és a közelmúltban egy sor mentőcsomaggal és új partnerek keresésére tett kísérlettel lépett közbe – írja a The Wall Street Journal

2012-ben az Alitalia 25 millió utast szállított, ami az olasz piac mintegy 17%-a, és nagyjából egy szinten van a Ryanair Holdings PLC-vel, Európa legnagyobb fapados légitársaságával. 2019-re a Ryanair majdnem kétszer annyi utast szállított Olaszországban, mint az Alitalia.

A koronavírus-járvány, amely hónapokra leállította a légi közlekedést, adta meg a kiütéses csapást. Mario Draghi olasz miniszterelnök ellenállt a felhívásoknak, hogy a kormány ismét lépjen közbe a légitársaság megmentése érdekében.

Az Alitalia eszközeinek egy részét, köztük 52 repülőgépet, az alkalmazottak mintegy negyedét egy új légitársaság veszi át, amely pénteken indítja első járatát. Az Italia Trasporto Aereo egy 720 millió eurós beruházást követően teljes egészében az olasz kormány tulajdonában van.

Az Alitalia márka is új otthonra találhat, a légitársaság ugyanis megpróbálja elárverezni. Az első árverésen, amelyen 290 millió eurós induló árat határoztak meg, nem érkezett ajánlat. Az ITA közölte, hogy szeretné a márkát, de ennek az összegnek a felénél többet nem hajlandó fizetni.

Az utolsó Alitalia-járat a szardíniai Cagliariból Rómába közlekedik, a tervek szerint helyi idő szerint csütörtökön 23.10 órakor száll le.