Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Alakulnak a lengyel fegyveres erők, megérkeztek az országba az első amerikai Abrams harckocsik

Foró: Wikimedia Commons/U.S. Army /Staff Sgt. Klaus Baesu
not image

Takács Petra

2022. július 18. - 13:06

Lengyelország tervei között szerepel, hogy oly módon erősíti meg fegyveres erőit, hogy egy esetleges támadás esetén elrettentő erővel bírjanak.

Megérkeztek Lengyelországba az első amerikai Abrams harckocsik, a használt páncélosokat kiképzésre használják a Washingtonnal kötött megegyezés keretében beszerzendő, 250 M1A2 Abrams SEPv3 szállítása előtt – közölte hétfőn Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes és védelmi miniszter.

Soron kívül Csütörtökön Kormányinfó, fontos bejelentések jöhetnek

“Lengyelország korszerű, hatalmas fegyveres erővel fog rendelkezni, hogy fenyegetés esetén elrettentse a támadót” – fogalmazott Blaszczak a Twitteren.

Korábbi bejelentések szerint kiképzés céljából 28 amerikai harckocsit szállítanak Lengyelországba.

A tavaly júliusban bejelentett, 4,7 milliárd dollár értékű szerződés keretében a 250 M1A2 Abrams SEPv3 páncélossal a Lengyelország keleti részében állomásozó 18. gépesített hadtestet szerelik fel. A teljes ügyletet 2026-ig bonyolítják le.

Az amerikai M1A2 Abrams SEPv3 típusú páncélosokat a T-14 Armata orosz harckocsikat ellensúlyozandó fejlesztették ki, és Lengyelországban állítják őket először hadrendbe Európában.

Blaszczak múlt héten a lengyel közszolgálati televízióban (TVP) elmondta, Varsó 116 használt Abrams beszerzéséről is megállapodott Washingtonnal, így összesen 366 amerikai páncélos áll majd a hadsereg rendelkezésére.

A lengyel rádió hírügynöksége (IAR) úgy értesült: az első használt Abramsek 2023 elején érkeznek, velük a lengyel hadsereg 240 T-72-es típusú, Ukrajnának küldött harckocsiját pótolják.

A lengyel parlament március közepén fogadta el a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében a fegyverbeszerzési kiadásokat a költségvetési forrásokon kívül hosszú távú kölcsönökből és kötvényekből is fedezik, egyúttal jövőre a bruttó hazai termék (GDP) három százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.