Megdőlt a melegrekord Ausztráliában

Fotó: Unsplash/Wesley Tingey

Bense Róbert

2022. január 14. - 17:38

Egy nyugat-ausztráliai településen mérték a perzselő hőséget, 60 évvel ezelőtt mért maximumot adott át a múltnak

Onslow tengerparti községe mostanában nem éppen a turistacsalogató időjárásáról híres, itt mérték ugyanis az ország eddigi legforróbb hőmérsékletét, mintegy 50,7 fokot.

A Meteorológiai Hivatal munkatársa szerint a forró levegő felhalmozódását a régióban a zivatarok hiánya okozta, a közelben pedig több helyen is hasonlóan elviselhetetlenek voltak a körülmények. Mardie és Roebourne településeiről is 50 fokot jelentettek csütörtökön.

Egy roebourne-i lakos, Mark Barratt az ABC Newsnak elmondta, hogy a hőmérséklet olyan magasra emelkedett, hogy a légkondicionáló az irodájukban már nem működött – számolt be róla a BBC

Mindez azután következett be, hogy Nyugat-Ausztráliában a múlt hónapban hatalmas bozóttüzek tomboltak. Az egyik tűzfészek Margaret River közelében több mint 6000 hektárnyi területet pusztított el, a környékbeli lakosokat pedig evakuálni kellett.

A következő napokban újabb rekordok dőlhetnek, az előrejelzések szerint ugyanis a hőmérséklet pénteken tovább emelkedhet, és az éjszakák sem hoznak majd felfrissülést, 30 fok körüli „minimumokat” várnak.