Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
69,907 $

Hétfő óta legkevesebb 105 tornádót jelentettek az Egyesült Államokban

Országszerte tornádókról jelentenek, melyek heves jégesővel érkezve pusztítanak.

...svg content...Fotó: Unsplash/Nikolas Noonan
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP jelentése szerint hétfő óta legalább 105 tornádót jelentettek országszerte, csak csütörtökön pedig legkevesebb ötöt jelentettek Iowa, Missouri, Georgia és Mississippi államból. A texasi Austintól nyugatra több mint 12 centiméter átmérőjű jégeső hullott.

Eközben Alabamában pedig akár 122 kilométer/órás szél okozott jelentős károkat. Pénteken heves zivatarok vonultak át Georgia és Florida egyes részein. A Leon megyei Tallahassee-ben péntek reggel tornádó-riasztást adtak ki, az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat szerint „többszörös keringés és radarral megerősített tornádók” voltak. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Leon megyei seriff hivatalának közlése szerint egy nő életét vesztette Tallahassee-ben, miután pénteken egy fa a család házára dőlt. Az NWS pedig arról számolt be, hogy „sok kárbejelentés” érkezett Tallahassee környékéről. Az X-en közzétett bejegyzésében az NWS azt írta a kárbejelentések kapcsán:

„Túl korai lenne eldönteni, hogy a szél vagy a tornádó a felelős. A nap előrehaladtával tisztábban fogjuk látni a helyzetet, de egyelőre még az aktív időjárásra kell összpontosítanunk.”

Helyi jelentések szerint péntek reggel egyszerre három tornádó is kialakulhatott Gadsdenben. A A Florida Állami Egyetem tallahassee-i kampuszai pénteken bezártak a viharos időjárás miatt. Az egyetem munkatársai azon dolgoznak, hogy felmérjék a károkat.