Clouds
21 Budapest
Dollár
368,21 Ft
Euró
394,18 Ft
Font
441,33 Ft
Bitcoin
23,064 $

Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

Fotó: Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz államfő kabinetülésen készül részt venni a moszkvai Kremlben 2020. január 15-én. Az ülésen Medvegyev bejelentette, hogy kormányával együtt lemond. Putyin elfogadta a lemondást, ugyanakkor felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását. Az államfő felajánlotta továbbá Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját.
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Dmitrij Medvegyev egyértelművé tette, ha a NATO Patriot-rendszerei ott lesznek Ukrajnában, akkor azok az orosz hadsereg célpontjaivá válnak.

Ha a NATO Patriot-rendszereket szállít Ukrajnának, akkor ezek a személyzetükkel együtt az orosz hadsereg célpontjává válnak – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese kedd esti Telegram-bejegyzésében.

“Ha a NATO, ahogy (Jens) Stoltenberg (főtitkár) utalt erre, Patriot-rendszerekkel látja el a kijevi fanatikusokat, NATO-személyzettel együtt, akkor ezek azonnal fegyveres erőink legitim célpontjává válnak. Remélem, hogy az atlanti impotensek megértik ezt” – fogalmazott a volt orosz államfő.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Bukarestben azt mondta, hogy a szövetség országai tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a Patriot légvédelmi rendszereket adjanak át az ukrán hadseregnek. Szerinte az Ukrajnát ért rakétatámadások által okozott kár óriási. Az orosz hadsereg november 23-án nagyszabású csapást mért Ukrajna katonai parancsnoki és irányítási rendszerére és a kapcsolódó energetikai létesítményekre.

Medvegyev egyebek között hangot adott álláspontjának, miszerint “a civilizált világnak nincs szüksége” a NATO-ra; fogalmazása szerint a szövetségnek meg kell gyónnia az emberiség előtt, majd mint bűnöző szervezetet fel kell oszlatni. Azzal vádolta meg a NATO-t, hogy szuverén államokban puccsokat támogatott, amelyekben “több tízezer civilt” öltek meg, ráadásul szélsőséges rezsimeknek szállít fegyvert.

“Megalakulása óta a NATO többször is bizonyította eredendően zárt vállalati jellegét, mivel egy maroknyi angolszász ország és lakájaik érdekeit szolgálta. Ugyanakkor a világ lakosságának legfeljebb a 12 százaléka él a NATO-országokban” – írta a volt elnök.

(MTI)