Már nem gondolják magukat európainak az oroszok

Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Kevesebb, mint az oroszok harmada érzi úgy, hogy Oroszország európai ország, ami igen éles esést jelent a 13 évvel ezelőtti 52 százalékos eredményhez képest.

A felmérésben résztvevők 27 százaléka mondta azt, hogy Európa részének tartja magát – derül ki az RT összefoglalójából. A moszkvai székhelyű Levada Központ (amit egyébként a hatályos törvények értelmében külföldi ügynökként regisztráltak) új felméréséből kiderül, hogy csaknem megfeleződött azon oroszok száma az elmúlt évtizedben, akik a nemzetüket európainak tartják. 

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A résztvevők válaszai alapján elmondható, hogy az oroszok 28 százaléka gondolja úgy, hogy hazájuk Európa része, 64 százalékuk pedig nem-európai országnak tartja otthonát. Az eredmények szerint leginkább az 55 év felettiek érzik magukat európainak, míg a 18-24 év közöttieknek csak 23 százaléka válaszolt így. 

A felmérés eredményei érdekes vitát váltottak ki az ország szerepéről a kontinensen és az európai identitás elvesztésének okáról. Néhányak szerint Moszkva Kínához való közeledését lehet ezért hibáztatni, mások viszont az Európai Unió Oroszországgal való ellenséges viselkedésére mutattak rá. 

A kérdőív során arra is rákérdezett a Központ, hogy mit gondolnak a nyugat Oroszországhoz való hozzáállásáról. A válaszadók 23 százaléka gondolja úgy, hogy a Nyugat Oroszországhoz aggodalommal fordul, 18 százalékuk szerint félelemmel, 12 százalékuk szerint pedig tisztelettel.