Május végére ideálisabb lehet az élet Kijevben?

Fotó: Az előző napi orosz rakétatámadás után takarítják a helyszínt Kijevben 2022. április 29-én. Az egyik rakéta egy pontosabban meg nem nevezett objektumot, a másik a mellette lévő lakóépületet találta el. Ezen a napon António Guterres ENSZ-főtitkár hivatalos látogatáson Kijevben tartózkodott. MTI/AP/Emilio Morenatti
not image

Koós Alexandra

2022. május 8. - 03:44

A brit ukrajnai nagykövet múlt héten érkezett meg Kijevbe, majd az amerikai nagykövetség arról számolt be, remélik, hogy még a hónap vége előtt visszatérhetnek a fővárosba.

Kristina Kvien szerint az amerikai nagykövetség reméli, hogy a hónap végére visszatérhetnek Kijevbe, mivel korábban arra kényszerültek, hogy bezárják az intézményt az ukrán fővárosban, majd ideiglenesen Lvivbe helyezzék át.

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete azt is hozzátette a sajtótájékoztatón, miszerint hallgatnak a biztonsági szakemberekre ennek kapcsán, majd „amikor azt mondják, hogy visszamehetnek, akkor vissza is fognak térni Kijevbe” – derül ki a Sky News cikkéből.

Az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken februárban azt mondta, a nagykövetség bezárására vonatkozó intézkedéseket a munkatársak biztonságának érdekében rendelte el, egyben felszólította az Ukrajnában maradt amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot.

A múlt hét folyamán Melinda Simmons, az Egyesült Királyság ukrajnai nagykövete kijelentette, „kényelmesnek” érezte a visszatérést Kijevbe, annak ellenére, hogy az oroszok által jelentős veszélynek vannak kitévé a fővárosban tartózkodó diplomaták.

A nagykövet pénteken késő este érkezett meg a városba, miután bejelentették, hogy Nagy-Britannia újra megnyitja nagykövetségét, ezzel újfent kifejezve támogatását az ország iránt, miközben több mint 2 hónapja tart Ukrajna orosz inváziója.