Az első lehetséges majomhimlős esetet azonosították Görögországban

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 22. - 16:00

Az Egészségügyi Világszervezet szerint közel 80 megerősített majomhimlős megbetegedést regisztráltak, illetve további mintegy 50 esetet vizsgálnak.

A görög Nemzeti Közegészségügyi Szervezet (EODY) szombaton közölte, miszerint nagy valószínűséggel regisztrálták az első majomhimlős esetet az országban, azonban a laboratóriumi vizsgálatok eredményére még várnak.

Kifejtették, hogy egy angol turistáról van szó, akit tünetmentes kísérőjével együtt helyeztek el az Attikon kórházban, ahol megvizsgálták őket és szükség szerint kezelést biztosítanak számukra, a kapott mintákat pedig laboratóriumba küldték, amelyek eredményei hétfőn érkeznek meg.

Az Egészségügyi Világszervezet bejelentése alapján jelenleg közel 80 megerősített majomhimlős esetről van szó, illetve további mintegy 50-et vizsgálnak, a 11 országból jelentett járványkitöréseket azonban szokatlannak tartják, mert ezeken a területeken nem endémiás a betegség.

A majomhimlő egy ritka vírusos betegség, amely főként a fertőzött rágcsálókkal vagy főemlősökkel való érintkezés útján terjed az emberre, ám az emberről emberre történő átvitel nagyon ritka. A tünetek közé tartozik a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, nyirokcsomó-duzzanat, hidegrázás, kimerültség, valamint az arcon és a testen jelentkező kiütések.

A WHO szerint a jelenlegi megbetegedések túlnyomó többségét egy enyhe (nyugat-afrikai) törzsből származó vírus okozza, amelynek egy százalékos a halálozási aránya, azonban a kongói törzs súlyosabb, akár 10 százalékos halálozással is járhat – közölte a TASS.

A betegségre nem létezik specifikus kezelés vagy vakcina, ám a himlő elleni oltás akár 85 százalékban is hatékony lehet a majomhimlő vírus kezelésében, amely áprilisban és májusban kezdett elterjedni néhány nyugat-európai országban, illetve más kontinenseken.

Összesen legalább 11 ország, eszerint Ausztrália, Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok jelentett a közelmúltban majomhimlős eseteket.