Litvánia felszólította az embereket, hogy dobják ki a kínai telefonokat

Fotó: Unsplash/Dan Nelson
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 23. - 19:36

A fogyasztók dobják ki kínai telefonjaikat, és ne vásároljanak újakat – figyelmeztetett a litván védelmi minisztérium.

A Nemzeti Kiberbiztonsági Központ jelentésében kínai gyártók 5G-s mobiljait tesztelték, a kutatók pedig megállapították, hogy az egyik Xiaomi telefon beépített cenzúraeszközökkel rendelkezik, míg egy másik Huawei modell kibertámadásokkal szemben sebezhető. A Huawei szerint a felhasználói adatokat nem küldik ki a külvilágba.

“Az a javaslatunk, hogy ne vásároljunk új kínai telefonokat, és a már megvásároltaktól is szabaduljunk meg, amilyen gyorsan csak lehet”

– mondta Margiris Abukevicius védelmi miniszterhelyettes.

A Xiaomi zászlóshajójának számító Mi 10T 5G telefonról kiderült, hogy olyan szoftverrel rendelkezik, amely képes felismerni és cenzúrázni olyan kifejezéseket, mint a “Szabad Tibet”, az “Éljen Tajvan függetlensége” vagy a “demokrácia mozgalom” – áll a jelentésben.

A jelentés több mint 449 olyan kifejezést emelt ki, amelyeket a Xiaomi telefon rendszeralkalmazásai, köztük az alapértelmezett internetböngésző cenzúrázni tudtak. Európában ez a funkció ki volt kapcsolva ezeken a modelleken, de a jelentés szerint távolról bármikor aktiválható. A Xiaomi nem reagált a BBC megkeresésére az ügyben.
A kutatás azt is megállapította, hogy a Xiaomi készüléke titkosított telefonhasználati adatokat továbbított egy szingapúri szerverre.

“Ez nemcsak Litvánia, hanem minden olyan ország számára fontos, amely Xiaomi készülékeket használ”

– közölte a központ.

Az okostelefon-gyártó a megfizethető árú modellekkel érte el népszerűségét, a második negyedévben pedig 64 százalékkal nőtt a bevétele az egy évvel korábbihoz képest. A jelentés a Huawei P40 5G telefonjának hibájára is rávilágított, amely miatt a felhasználók kiberbiztonsági kockázatnak vannak kitéve.

“A Huawei hivatalos alkalmazásboltja, az AppGallery harmadik féltől származó webáruházakba irányítja a felhasználókat, ahol az alkalmazások egy részét a vírusirtó programok rosszindulatúnak vagy vírusokkal fertőzöttnek minősítették”

– áll a litván védelmi minisztérium és a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ közös közleményében.

A Huawei szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy betartja azon országok törvényeit és előírásait, ahol működik, és prioritásként kezeli a kiberbiztonságot és a magánélet védelmét.

“Az adatokat soha nem dolgozzák fel a Huawei készüléken kívül. Az AppGallery csak azokat az adatokat gyűjti és dolgozza fel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy ügyfelei más alkalmazásboltokhoz hasonlóan keresni, telepíteni és kezelni tudják a harmadik féltől származó alkalmazásokat”

– közölte a szóvivő.