Dollár
420,38 Ft
Euró
419,65 Ft
Font
481,92 Ft
Bitcoin
20,288 $

Lettország is sürgeti, Oroszországot minősítsék a terrorizmus állami támogatójának

Fotó: Edgars Rinkevics lett külügyminiszter az Ukrajna megsegítése céljából rendezett nemzetközi adományozó konferenciára érkezik Varsóban 2022. május 5-én. MTI/EPA-EFE/Rafal Guz

Czinder Tímea

2022. augusztus 1. - 02:46

A megjelölés újabb szankciókat és korlátozásokat tenne lehetővé, Oroszország azonban figyelmeztetett, ez nem maradna válasz nélkül.

Újabb diplomata szólalt fel amellett, hogy Oroszországot nyilvánítsák a terrorizmus szponzorának; a lett külügyminiszter, Edgars Rinkēvičs tweetjében elítélte az megszállt területen fekvő olenivkai börtön elleni támadást, amely során legalább 50 hadifogoly veszítette életét, és amiért Kijev és Moszkva egymást hibáztatja.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

„Az EU-nak a terrorizmus állami támogatójának kell tekintenie Oroszországot, és ismét javaslom az uniós turistavízum tilalmát az orosz állampolgárok számára”

– nyilatkozott Rinkēvičs.

Korábban az Egyesült Államok vetette fel, hogy felveszi Oroszországot a terrorizmus állami támogatóinak listájára, amiről a külügyminisztérium hoz majd végső döntést. Bár Kijev sürgeti Washingtont, Anthony Blinken külügyminiszter szerint az intézkedésnek nem lenne túl nagy gyakorlati hatása.

A megjelölés lehetővé tenné, hogy az amerikai kormány széleskörű szankciókat alkalmazzon Oroszországgal és kereskedelmi partnereivel szemben, és további korlátozó intézkedéseket léptessen érvénybe. Jelenleg Irán, Észak-Korea, Kuba és Szíria szerepel a listán.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.