Tízszer több adat fér fel a legújabb technológiával előállított merevlemezekre

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 11. - 00:18

A Cambridge-i Egyetem kutatócsapata megalkotott egy ultrasűrű merevlemezt, ami tízszer több adatot képes tárolni a mára már elavulófélben lévő HDD-khez képest.

A merevlemezben található extravékony grafénrétegnek köszönhetően elképzelhető, hogy egy ideig még bízhatunk a HDD-k magas kapacitásának előnyeiben, bár az SSD-k gyorsaságát sajnos még így sem tudják majd elérni.

A grafén egy mindössze egyetlen atom vastagságú szénszálból álló anyag, melynek felhasználásával komoly áttörést sikerült elérni például a számítástechnikában, az akkumulátorok fejlesztésében, sőt még a védőfelszerelések tervezésében is.

A Nature Communications tudományos folyóiratban közzétett publikációból kiderült, ezúttal a merevlemezek kapacitását sikerült megnövelniük, ami a globális chiphiány közepette különösen jó hírként értékelhető. Maga a grafén nem serkentette jobb működésre a merevlemezeket, sokkal inkább a védőrétegnek hála lehet beléjük több tárhelyet pakolni.

A HDD-k lényegében villámgyorsan forgó, vékony lemezekből állnak, amiket szénborítással, úgynevezett COC-kkel fednek be. A COC-technológia az idő előrehaladtával folyamatosan fejlődött, a karbonréteg egyre vékonyabbá vált, azonban ezt az anyagot még egyszer sem helyettesítették más összetételű keverékkel.

Ekkor jöttek a Cambridge-i Egyetem tudósai, akik megvizsgálták, mi lenne, ha a hagyományos szén helyett grafént helyeznének a forgó részekbe. Az ötlet egészen zseniálisnak bizonyult, hiszen rájöttek, hogy akár tízszeresére nőhet a kapacitás – ezt korábban még egyetlen egyszer sem sikerült elérniük.

Mivel még csupán a kísérletek korai fázisában tartanak, ezért nem biztos, hogy azonnal megjelenhetnek a piacon is az egységek, bár minden jel arra utal, hogy megtörténtek az első mozgolódások a technológia iránt.