275 millió dollárnyi bitcoin hever az egyik brit szemétlerakó mélyén

not image

Kulcsár Péter

2021.január.23 - 02:12

Az Egyesült Királyságban informatikusként dolgozó James Howells 70 millió dollárt ajánlott fel a helyi önkormányzatnak annak érdekében, hogy kerítsék elő azt a merevlemezt, amit még 2013-ban dobott ki.

Hogy miért ennyire fontos ez a férfi számára? Nos azért, mert a HDD-n összesen 7 500 bitcoin található, ami mai árfolyamon megközelítőleg 275 millió amerikai dollárt ér – számolt be róla a CNN.

A hírek azután érkeztek, hogy egy San Franciscó-i programozó elfelejtette a jelszavát, ezért már csak két próbálkozása maradt arra, hogy visszaszerezze a számláján lévő, közel negyedmilliárd dollárral egyenértékű 7 002 bitcoint.

“Felajánlottam az összeg 25 százalékát, vagyis 71,7 millió dollárt Newport városának, amit azonnal megkaphatnak a lakosok, mihelyst segítenek megtalálni az elveszett merevlemezemet” – mondta Howells a CNN-nek.

Az informatikus felkérte a newporti városi tanácsot, hogy szerezzenek be egy speciális engedélyt, amivel feltúrhatják a szóban forgó szemétlerakót. A folyamatok meglehetősen költségesek lehetnek, hiszen 316 ezer dollárba kerülne az adófizetőknek, ezért szinte kapásból elutasították az ötletét.

“Amint megláttam, milyen hatalmas szemétdombok vannak a helyszínen, tudatosult bennem, hogy semmi esélyem rálelni a HDD-re. Olyan, mintha egy tűt keresnék a szénakazalban.”

Howells-nek azonban csalódottsága ellenére van egy terve: betartva a biztonsági és környezetvédelmi előírásokat egy speciális, hálózati referenciarendszerre alapuló szoftver felhasználásával meg lehetne keresni a lemezmeghajtót, amit szakértők a maradványokból újjáépíthetnének, majd a rajta található adatokból kivonhatnák a bitcoinokat.

“Több millió fontba kerülne felásni a szemétlerakót, valamint helyrehozni a megrongálódott HDD-t, nem beszélve arról, hogy senki sem garantálja, hogy valóban ott van még a merevlemez, ahol a fiatalember állítja” – állapította meg a newporti városi tanács szóvivője.