Grafénmaszkokkal állítható meg a koronavírus-járvány második hulláma

not image

Kulcsár Péter

2020.szeptember.15 - 01:49

A speciális antibakteriális arcvédők 80%-ban hatásosak lehetnek a vírusok ellen is, közvetlen napfényre pedig ez a hatékonyságuk exponenciálisan megnövekedhet.

A speciális antibakteriális arcvédők 80%-ban hatásosak lehetnek a vírusok ellen is, közvetlen napfényre pedig ez a hatékonyságuk exponenciálisan megnövekedhet.

A hongkongi City Egyetem kutatócsapata sikeresen megalkotott egy olyan grafénból készült arcmaszkot, ami szinte azonnal elpusztíthatja a közelében lévő mikroorganizmusokat, napsugárzás hatására akár 100%-ban megvédheti viselőjét a bakteriális és virális fertőzésektől.

Miközben világszerte elkezdődött a pandémia második hulláma, a maszkviselés kulcsfontosságú tényezőjévé vált a védekezésnek. Habár egyes helyeken még csak ajánlják a hordását, egyre több országban tették kötelezővé a védőfelszerelések alkalmazását, elhagyásukat pedig komoly pénzbírságokkal szankcionálják.

Szakértők úgy gondolják, a vastag ruhaanyagból készült maszkok a legbiztonságosabbak a cseppfertőzés elkerüléséhez, a hongkongi tudósokból álló feltalálócsapat azonban nem elégedett meg ennyivel, és kifejlesztettek egy már-már tökéletes arcvédőt.

Dr. Ye Ruquan és kollégái a grafént hívták segítségül, amely anyagról kiderült, hogy az E. coli elleni antibakteriális effektivitása mintegy 80 százalékos, ezzel szemben az aktivált karbonszálak és az olvadékfújt szövetek mindössze 2-9%-os hatékonyságot mutattak.

Az E. coli baktériumok mintegy 90%-a nyolc óra után még életben maradt az utóbbi anyagokon, a grafénrétegen azonban szinte az összes mikroba elpusztult. A grafén nemcsak az aeroszolként lebegő baktériumokra, hanem a vírusrészecskékre is komoly hatást gyakorolt.

Habár egyelőre még nem tudják pontosan, mi állhat a grafén mikrobaölő tulajdonsága mögött, azt feltételezik, hogy az anyag kristályszerkezetének éles szélei sérthetik fel a mikroorganizmusok sejtmembránjait, de az sem elképzelhetetlen, hogy a grafén víztaszító képessége miatt egyszerűen dehidratálódnak a baktériumok.

A hongkongi kutatók bebizonyították, csupán 10 percig tartó közvetlen napsugárzásnak való kitettség után 100%-os hatékonyság érhető el a maszkkal, így a forróság még inkább hozzájárul az arcvédő biztonságosságához.

Ezek a lézeres eljárással készült maszkok mindemellett újrahasznosított anyagokból készülnek, ezért a környezetet sem károsítják. Egyes típusaik könnyen moshatóak kézzel vagy mosógéppel, de tervezik az egyszer használatos, eldobható verzió kifejlesztését is.