Dollár
392,68 Ft
Euró
411,01 Ft
Font
476,63 Ft
Bitcoin
17,077 $

Egyre többet olvas a magyar, ezek a legkelendőbb könyvek

TÉMÁK:
#könyv
Fotó: Vásárló egy rotterdami könyvesboltban 2021. április 28-án, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként újra kinyithatnak az üzletek Hollandiában. MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal
Kult

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

Az elmúlt években kiemelkedő figyelem övezte a pszichológiai témájú írásokat.

Emelkedő tendencia figyelhető meg a hazai könyvforgalom terén egészen 2019-ig, a pandémia kitörésének évéig, 2020-ban azonban mégis 6 milliárd forinttal kevesebbet költöttek a magyar háztartások könyvekre a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint. A járvány kitörésének évében 31 millió példány, 2020-ban viszont alig 28 millió könyv fogyott a polcokról.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

2021-ben ismét visszatért az olvasási kedv, és jó évet zárt a Líra, ahogyan a magyar könyvkereskedelem is. Szinte minden szegmensből több könyv fogyott, de talán az ifjúsági irodalom virágzott a legjobban – számot be a Líra Könyv Zrt. a Napi.hu-nak.

A személyes vásárlás során átlagosan 5 373 forintot, online pedig valamivel többet, 6 741 forintot költöttek alkalmanként a vásárlók, összességében pedig 18 százalékkal nőtt a Líra forgalma az előző évhez képest. Az sem állította meg az olvasókat, hogy a papírhiány és forint gyengülése miatt jelentősen emelkedett a könyvek ára a tavalyi évben.

A Líra csoporthoz tartozó kiadók könyvei közül a Nyúl Péter-könyvek és a Bori-sorozat bizonyultak a legkelendőbbnek, a felnőtt szekcióból pedig Dragomán György Főzőskönyvét valamint Vámos Miklós és Bereményi Géza szépirodalmi köteteit keresték legtöbben.

A bolthálózat által forgalmazott külsős kiadók könyvei közül immár harmadik éve vezet Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című alkotása, amelyet tavaly Bödőcs Tibor új regénye és Matthew McConaughey életrajzi írása követett. Az elmúlt években kiemelt érdeklődés övezte a pszichológiai témájú írásokat, ez látszik a legkeresettebb könyvek listáján is.

Töretlen a sikere Edith Eva Eger A döntés című művének is, ahogyan Almás Kitti Ki vagy te? és Kepes András A boldog hülye és okos depressziós című alkotásai is nagy példányszámban fogytak. A szépirodalmi bestsellerek között szerepel még Náray Tamás Volt egyszer egy varrodám és Delia Owens Ahol a folyami rákok élnek című alkotása is, de az ifjúság nagy kedvence, Leiner Laura is a népszerűségi listára került műveivel.

Érdekes módon a karácsonyi szezonban az életrajzi kötetek iránt növekedett a kereslet. Ezt a jelenséget magyarázza, hogy ebben az időszakban több olyan celebszerző életrajzi műve is a polcokra került, mint Kajdi Csaba vagy Presser Gábor, illetve a híres drogbáró, Escobar fia is ekkor osztotta meg könyvben őszinte vallomásait.