Szokatlan mutáció terjed Amerikában, hamarosan Európába is elérhet a lambda variáns

Flickr/NIAID
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egyre több tudós fejezte ki aggodalmát a Latin-Amerikában megjelent lambda variáns miatt, amelyet először Peruban azonosítottak.

A korábban C.37 névre keresztelt lambda variánst még 2020 év végén fedezték fel Peruban, azóta pedig 27 országban mutatták ki, köztük az Egyesült Királyságban – adta hírül a Portfolio.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

A perui Cayetano Heredia Egyetem molekuláris mikrobiológiával foglalkozó professzora, Pablo Tsukayama elmondta, amikor az orvosok először találkoztak az új variánssal decemberben, kétszáz mintában csak egyet regisztráltak, márciusban viszont már a minták felében megtalálták, mára pedig 80 százalékát adja az új esetszámoknak.

Mindezekből kifolyólag az látható, hogy a lambda variáns terjedése sokkal gyorsabb, mint az alapváltozaté, azonban azon túl, hogy fertőzőképesebb, a tünetek súlyossága szempontjából nem veszélyesebb.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái alapján a lambda variáns okozta májusban és júniusban az újonnan regisztrált covid-esetek 82 százalékát Peruban, a szomszédos Chilében pedig az új esetek egyharmadáért felelt.

A kutatók egyelőre még bizonytalanok abban, valójában milyen mértékben fertőz jobban a lambda variáns a többi mutációhoz képest, a WHO mindenesetre felhívta a hatóságok figyelmét arra, hogy kövessék nyomon a koronavírustörzs terjedését, elkerülve ezzel a nagyobb bajt.

A brit járványügyi hatóságok egyébként június 23-án fogtak hozzá a lambda variáns vizsgálatához, ám egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy fokozottabb veszélyekkel járhat a terjedése, ami a mutáció természetes tulajdonságából fakad.