A CureVac oltóanyaga még az 50 százalékos hatékonyságot sem éri el

Fotó: ARTUR WIDAK
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CureVac által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag klinikai vizsgálatai során megállapításra került, hogy a vakcina hatékonysága bőven elmarad a többihez képest, még az 50 százalékot sem éri el.

A vállalat eredményei természetesen a befektetőkhöz is eljutottak, így a cég részvényeinek értéke szinte egy pillanat alatt 9,6 milliárd dollárral esett vissza. Különböző gyártók sorakoznak fel a koronavírus elleni oltóanyagok kifejlesztésére, s bár az új variánsok megjelenése befolyásolhatta az eredményeket, ez a hatékonyság bőven elmarad a korábban engedélyeztetett, és jelenleg is használatos vakcináktól.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Mindennek ellenére a CureVac a kísérletek lezárására és az oltóanyag engedélyeztetésére készül, mivel a vállalat vezérigazgatója szerint nagyon nagy az igény az oltóanyagokra és így a gyengébb eredmények ellenére is adhatnak el oltóanyagukból.

Az előzetes elemzés szerint a 40 ezer önkéntes bevonásával végzett kísérlet során a vakcina 47 százalékos hatékonyságot produkált. Ezek között összesen 134 koronavírusos eset volt a jelentések szerint, ugyanakkor a német vállalat közleményében nem tüntette fel, hogy a résztvevők közül hányan kaptak placebót.

A CureVac közleménye alapján a vizsgálatok során a fertőzöttek között mindössze egy olyan volt, akit az eredeti vírusvariáns fertőzött meg, a többieket a mintegy 13 különböző mutáció egyike támadta meg – írja a Bloomberg.

A fertőzések 21 százalékát a most azonosított, perui lambda variáns, 41 százalékát pedig a korábban britnek nevezett alfa variáns okozta. Mindez szerintük azt mutatja, hogy mennyire fontos a második generációs vakcinák fejlesztése, amelyet az eredmények ellenére is folytatnak.