Csupán egy kvantumillúzió a látható fizikai realitás?

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 9. - 00:42

Kvantumfizikusok legújabb elmélete szerint a körülöttünk lévő világ korántsem annyira stabil, mint azt gondoltuk.

Carlo Rovelli szerint a kvantummechanikai alaptézisek alapjaiban keresendő a látható világ megértése, így lényegében ezekkel a laikusok számára szinte felfoghatatlan összefüggésekkel magyarázható az a realitás, amiben élünk.

A fizikus szakember szerint minden relatív, még a fotonok, az elektronok és az univerzum alapegységeinek számító miniatűr részecskék is egymáshoz képest mozognak és cselekszenek, így minden apró mozzanat kihatással van a többi molekulára és atomra.

Rovelli úgy gondolja, a kvantumfolyamatok pusztán a szerencsén és az esélyeken múlnak, így képtelenség előrejelezni az alakulásukat, hiszen lehetetlen megmondani, hogy egy atom éppen miként változtathatja meg állapotát – olvasható az Interesting Engineering beszámolójában.

A relációs elmélet szerint bármelyik rendszer leírható egy másik rendszerhez képest kalkulált különbséggel, egyszóval a kvantumfolyamatok aszerint vizsgálhatók, éppen hogyan módosítják a helyzetüket.

Ravelli meggyőződése alapján a látható világ és univerzum minden porcikájában kvantum tulajdonságokkal rendelkezik, és a tárgyak, amelyekkel interakcióba lépünk, állandó kapcsolatban állnak a világűr bármely pontján felfedezhető részecskékkel, amint megérintjük őket.

Mindez egy miniatűr kvantumtükör-effektusként írható le, tehát minden egyes mozdulatunkkal megváltoztatjuk a folyamatok végkimenetelét, így elképzelhető, hogy a realitás talaján mi magunk játsszuk isten szerepét, minden más pedig csak kvantumillúzió.