Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,606 $

Újabb koronavírustörzs váltott ki aggodalmat a kutatókból

Flickr/NIAID
not image

Kulcsár Péter

2021. október 21. - 05:10

Az Egyesült Királyságban és az USA-ban is felbukkant az AY.4.2 névre keresztelt mutáció, amelyről egyelőre nem sokat tudni.

A delta variáns AY-családjába tartozó mutációi aggodalmat váltottak ki az amerikai kutatókból, akik egyelőre csupán hat darab mintában szekvenálták a kórokozót – írta a Newsweek hírportál.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Az Egyesült Királyságban azonban már más a helyzet, a friss esetek 80 százalékáért ugyanis az AY.4 törzs felel, ennek az alváltozatnak pedig egy újabb típusa is létrejött, ami tartalmazza az Y145H nevű mutációt a tüskeproteinen.

Az AY.4.2 névre keresztelt új mutáció a brit esetek 8 százalékát okozza, és ha folytatódik a negatív tendencia, elképzelhető, hogy az arány a közeljövőben jelentősen megugorhat.

Arról egyelőre nem született tudományos konszenzus, az új koronavírustörzs képes-e kijátszani az immunrendszert, illetve pontosan milyen tüneteket idéz elő, ha egyáltalán okoz panaszokat.

Szakértők hozzátették, legrosszabb esetben is csupán enyhébb, megfázáshoz hasonló szimptómákat okozhat oltottaknál a fertőzés, de azoknak sem kell aggódniuk, akik már egyszer átestek a betegségen, netalán úgy döntöttek, nem veszik fel a vakcinát.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.