Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Újabb koronavírustörzs váltott ki aggodalmat a kutatókból

Az Egyesült Királyságban és az USA-ban is felbukkant az AY.4.2 névre keresztelt mutáció, amelyről egyelőre nem sokat tudni.

Flickr/NIAID
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A delta variáns AY-családjába tartozó mutációi aggodalmat váltottak ki az amerikai kutatókból, akik egyelőre csupán hat darab mintában szekvenálták a kórokozót – írta a Newsweek hírportál.

Az Egyesült Királyságban azonban már más a helyzet, a friss esetek 80 százalékáért ugyanis az AY.4 törzs felel, ennek az alváltozatnak pedig egy újabb típusa is létrejött, ami tartalmazza az Y145H nevű mutációt a tüskeproteinen. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Az AY.4.2 névre keresztelt új mutáció a brit esetek 8 százalékát okozza, és ha folytatódik a negatív tendencia, elképzelhető, hogy az arány a közeljövőben jelentősen megugorhat.

Arról egyelőre nem született tudományos konszenzus, az új koronavírustörzs képes-e kijátszani az immunrendszert, illetve pontosan milyen tüneteket idéz elő, ha egyáltalán okoz panaszokat.

Szakértők hozzátették, legrosszabb esetben is csupán enyhébb, megfázáshoz hasonló szimptómákat okozhat oltottaknál a fertőzés, de azoknak sem kell aggódniuk, akik már egyszer átestek a betegségen, netalán úgy döntöttek, nem veszik fel a vakcinát.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.