Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Gyorsabb öregedést mutatott ki a járvány után tinédzserek agyában egy kutatás

Illusztráció. Forrás: Unsplash
Orvostudomány
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A tanulmány emellett a résztvevők megromlott mentális egészségéről is beszámol, bár azt nem tudni egyelőre, hogy ennek köze van-e az agy korához.

A koronavírus-járványt átélő tinédzserek agya korai öregedést mutat egy új kutatás szerint. A The Guardian beszámolójában azt írja, a kutatók 81 amerikai tinédzser járvány előtti MRI-képeit vetette össze 82 tinédzserével, melyeket még a járványban, de a lezárások feloldása után készítettek.

64 egymással több tényezőben egyező alany vizsgálatából a kutatók azt állapították meg, hogy az általában a kamaszkorban az agyban végbemenő változások nagyobb mértékűek voltak a lezárások után készített csoport tesztjein, ami arra utal, hogy a folyamatok felgyorsulhattak – azaz az agyuk gyorsabban öregedett.

„Nagyjából három évnyi volt a különbség – ekkora különbségre nem számítottunk, mivel a lezárások egy évig sem tartottak” – mondta Ian Gotlib, a Stanford Egyetem pszichológiatanára és a tanulmány első számú szerzője.

A csapat a most megjelent tanulmányban azt írja, hogy a résztvevők eredetileg a pubertáskor alatti stresszhatások hatását vizsgáló kutatásban vettek részt, így a depresszió és szorongás tüneteit is vizsgálták náluk és arra jutottak, hogy a lezárások utáni csoportban többen mentális problémával küzdöttek, köztük akár súlyos szorongással vagy depresszióval.

Gotlib szerint a lezárás okozta stressz által okozott problémák járhatnak a tinédzserek agyának elváltozásaival, de az egyelőre nem ismert, hogy a tanulmányban feltüntetett mentális problémák az agy gyorsabb öregedésének tudhatóak-e be, vagy hogy egyáltalán van köze a két dologhoz egymáshoz, így az összes résztvevőt újra megvizsgálják 20 éves korukban.

A londoni Birkbeck egyetem kognitív idegbiológusa, Michael Thomas, aki nem vett részt a kutatásban, a lapnak elmondta, hogy a tanulmány igazolja azon félelmeket, hogy a tinédzserekre a sejtettnél nagyobb hatással volt a járvány, de hozzátette, nehéz megjósolni, hogy a változásoknak mi lesz a jövőbeni hatása.

Thomas azt is hangsúlyozta, hogy abban sem lehetünk biztosak, ezek a hatások egyáltalán negatívak lesznek-e, mivel a tanulmányban bemutatott egyes változások akár jobb teljesítménnyel is összefüggésbe hozhatóak, például IQ-teszteken:

„Röviden, ezek az érdekes adatok megmutatják, hogy a járványnak mély hatása volt a tinédzserekre, elég mély ahhoz, hogy az az agyukon is meglátszódjon, de azt nem tudja megjósolni, hogy hosszú távon elkerülhetetlenül negatívak lesznek-e, vagy az agyuk plaszticitása miatt tudnak regenerálódni belőle.”