Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Danilov: a koreai opciót fogják csak felajánlani az oroszok

Fotó: Egy orosz légitámadásban megsemmisült ház romjai mellett mennek emberek a kelet-ukrajnai Donyeckben 2023. január 10-én. MTI/AP
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az 1950-1953 között pusztító koreai háborút végül azzal a megoldással sikerült megállítani, hogy északi és déli részre osztották a történelmileg egységes félszigetet, amely azóta sem egyesült.

Olekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács főtitkára pedig arról számolt be, hogy az oroszok a háború megoldására szintén csak olyan békébe hajlandók belemenni, amely a „koreai opciót” tartalmazza – idézte az Ukrajinszka Pravda.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A koreai opció alatt Danilov elsősorban azt érti, hogy Oroszország csak úgy fog belemenni a háború leállításába, ha Ukrajnát felosztják és területeket ad Moszkvának. Ezt természetesen semmilyen racionális szereplő nem fogadhatja el.

„Jelenleg a koreai forgatókönyvet ajánlják fel nekünk. Itt is vannak ukránok, meg amott is vannak ukránok. Az oroszok innen már mindent kitalálnak. Biztosra tudom állítani, hogy az egyik opciót, amit felajánlanak nekünk, a koreai opció”

Danilov hozzátette, hogy a közelmúltban beszélgetett több koreai képviselővel és elárulták neki, hogy egyetértés van abban, hogy hiba volt ilyen lemondásokat tenni, még ha akkor szükséges is volt – most viszont csak gondjuk van belőle.

Danilov azt is kijelentette, hogy Dmitrij Kozak, az orosz elnöki kabinet helyettes vezetője régi kor európai politikusait keresi fel és rajtuk keresztül üzenget, hogy Oroszország hajlandó lenne a békére és a fegyverszünetre a jelenlegi status quo-val.

Ez természetesen azt jelenti, hogy az Oroszország által jelenleg megszállt területek az oroszoké maradnának – nyilván azok, ahol Ukrajna gázlelőhelyei és legtermékenyebb földjei vannak. Ebbe pedig nem szabad belekényszeríteni az ukránokat.