Könnygázat és gumilövedékeket vetett be a mianmari rendőrség

not image

Kornis Vivien

2021.március.3 - 08:25

Barikádokkal próbáltak védekezni kedden a mianmari rendőrség könnygáza és gumilövedékei ellen a múlt hónapban történt katonai puccs ellen tüntetők.

Tovább eszkalálódik a helyzet Mianmarban, ahol a rendőrség egyre nagyobb erővel próbálja letörni a demonstráló tömegeket. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint 18 ember vesztette életét vasárnap, amikor a mianmari hatóságok a tömeg közé lőttek, egy jogi megfigyelőcsoport pedig 1000 tüntető letartóztatásáról számoltak be egyetlen hétvége alatt – köztük az Associated Press újságíróját is őrizetbe vették, írja az AP

A rendőrség brutális fellépésének ellenére sem hagyják el a demonstrálók a délkelet-ázsiai ország utcáit, a tüntetők munkavédelmi sisakokkal és saját készítésű pajzsokkal védik magukat Rangunban, Mianmar legnagyobb városában, ahol a hatóságok könnygázzal próbálták feloszlatni az összegyűlt tömeget.

Dawei városában a puccs ellen demonstrálók szinte minden egyes nap óriási tüntetéseket tartanak, a Mianmar délkeleti területén fekvő kisvárosban a hatóságok szintén többször erőszakot alkalmazva próbálnak felülkerekedni a helyzeten.

Rangunban, Daweiben, Mandalajban és több más városban élő lőszert vetettek be a hatóságok vasárnap az ENSZ Emberi Jogi Irodájának jelentése szerint. Kedden szintén élő lövedékek alkalmazásáról érkeztek hírek, ezt azonban egyelőre nem erősítették meg. 

A rendőrség erőszakos fellépésének fokozódása az általában erőszakmentes demonstrációt folytatókkal szemben valószínűleg a helyzet eszkalációjának provokációjára tett kísérlet, hogy ezzel hiteltelenítsék a puccs ellen tüntetőket és igazoljanak egy még keményebb akciót. 

Arra kérem Mianmar polgárait, hogy ne essenek bele ebbe a csapdába és maradjanak békések

– mondta el egy interjú során Christine Schraner Burgener, az ENSZ különleges megbízottja.