Kisétálhat-e az ember csak úgy egy állásinterjúról?

Szabó Kata

2020. január 15. - 20:00

Időnként előfordulhat, hogy nem éppen azt kapjuk egy állásinterjún, amire számítottunk, ilyen esetekben pedig jó tudni, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.

Tegyük fel, hogy behívtak minket egy állásinterjúra, ám öt perccel a beszélgetés megkezdése után rádöbbenünk, hogy ez a munka mégsem nekünk való.

Felállhatunk és kisétálhatunk az interjúról annak vége előtt?

Az Ask a Manager-nek nyilatkozó Andy Green szerint erre minden jogunk megvan, főleg akkor, ha úgy érezzük, olyan helyzetbe kerültünk, amire korábban nem számítottunk, ugyanis az interjúztató gorombán viselkedett, vagy a munka nem éppen olyan lenne, mint amilyennek hirdették.

„Noha az állásinterjúk alapvetően arról szólnak, hogy a munkaadó ellenőrzi a jelölteket, fontos, hogy a jelöltek is megtegyék ugyanezt a munkaadóval szemben, és feltegyék maguknak a kérdést, valóban akarnak-e dolgozni ennek a cégnek, vagy épp az adott vezetőnek. Az interjúztatónak joga van idő előtt befejezni a folyamatot, ha úgy érzi, nem a megfelelő jelölttel beszélget, ám az álláskeresőknek ugyanúgy joguk van idő előtt távozni, ha hasonlóképpen érez.”

Ettől függetlenül mindenki dönthet úgy, hogy – bár magában már tudja, nem ez lesz számára a megfelelő állás – kitart a végsőkig, és ennek is megvan a maga előnye, ugyanis minden egyes állásinterjú alkalmával plusz tapasztalatokat gyűjt az ember, aminek egy későbbi próbálkozás alkalmával könnyedén hasznát veheti.