Kínai mérnökök bemutatták a világ első kétéltű vadász- és felderítődrónját

QYSEA
not image

Kulcsár Péter

2022. január 14. - 19:37

Céljuk a szerkezettel az lesz, hogy megoldják a nagy kockázattal járó feladatokat a tengerekben és óceánokban, ezáltal támogatva a potenciális katonai és felderítőmissziókat.

A kínai székhelyű QYSEA vállalat összefogott a KDDI japán távközlési szolgáltatóval, hogy kifejlesszék a világ első olyan integrált drónját, ami képes a levegőben repülni és a víz alatt különféle műveleteket végezni.

A víz feletti repülést és a víz alatti merülést is egy messze, a szárazföldön tartózkodó kezelő irányíthatja. Ezt a KDDI fejlett mobilkommunikációs hálózata teszi lehetővé, amely a drónok és az irányítóközpont közötti távolságokon keresztül működik.

A víz alatti drónt kiváló minőségű kamerákkal szerelték fel, amelyek a mobilhálózaton keresztül továbbítják az információkat a kezelőnek. Az integrált drónt úgy tervezték, hogy helytálljon a tengeri környezetben, és a rutinműveleteknek számító karbantartási munkálatok során se sérüljön meg.

A QYSEA víz alatti drónja több olyan eszközzel is felszerelhető, amelyek lehetővé teszik nemcsak az ellenőrzések elvégzését, hanem a biztonságos távolságból történő javítási munkákat is.

A szerkezet akár 150 méteres mélységig is le tud merülni, és hat szabadságfokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik irányítójuk számára, hogy szükség szerint bármilyen mozgási szöget elérjenek, így a manőverezés is könnyebb vele. A drón távolság- és magasságrögzítő rendszerrel is büszkélkedhet, amely segíti a kiszámíthatatlan környezethez való alkalmazkodást, ezenfelül egyéb hasznos funkciókkal is elláthatják a közeljövőben.