Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Amerikai politikus: ha Kína katonai fellépéssel reagál Pelosi tajvani látogatására, az USA válaszolni fog

Nancy Pelosi, az amerikai képviselõház elnöke beszédet mond az amerikai kongresszusi épületegyüttesnél történt zavargások elsõ évfordulóján tartott megemlékezésen az amerikai törvényhozás, a Capitolium elõtt Washingtonban 2022. január 6-án. MTI/EPA/Michael Reynolds
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 2. - 15:53

Newt Gingrich amerikai politikus, korábbi házelnök is reagált a kialakult feszültségre, ám szavai nem túl biztatóak.

Newt Gingrich amerikai politikus, korábbi házelnök kedden kijelentette, az Egyesült Államok “masszív megtorlást fog alkalmazni”, ha Kína katonai fellépéssel reagált Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatására.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Kijelentette, a legrosszabb esetben (vagyis ha a kínaiak lelőnék Pelosi repülőgépét), az “szó szerint háborús bűncselekménynek minősülne”, ezért az Egyesült Államoknak “nem lenne más választása, minthogy masszívan megtorolja” a lépést.

Gingrich korábban az amerikai képviselőház elnökeként 1997-ben járt Tajvanon, a Clinton-kormány idején, korábban pedig Kína egyik leghangosabb kritikusaként ismerték. Az orosz állami TASS hírügynökség szerint, amikor a politikus Tajpejben azt az ígéretet tette, hogy megkönnyíti a modern amerikai fegyverek Tajvanra történő szállítását, Kína felhördült, mondván, “az USA beleavatkozik Kína belügyeibe”.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Biden-kormány és Kína figyelmeztetése ellenére Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Tajvanra utazik, a Reuters értesülései szerint pedig négy amerikai hadihajó, köztük egy repülőgép-hordozó érkezett a környező vizekre, hogy biztosítsák Pelosi biztonságát.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.