Kigyulladt egy covid-klinika, evakuálni kellett a betegeket

Kassa, 2011. november 28. A Luis Pasteur Egyetemi Kórház főbejárata a kelet-szlovákiai Kassán. Marián Kollár, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) vezetője 2011. november 28-án felszólította a lemondásukat benyújtó orvosokat, hogy tartsanak ki harcukban, és ne bocsátkozzanak egyéni tárgyalásokba a kórházvezetőkkel. A kórházi orvosok 707 eurós átlagos béremelést követelnek, de a kormány legfeljebb 300-zal hajlandó emelni a fizetéseket, emiatt mintegy 2000 orvos benyújtotta a felmondását követeléseinek nyomatékosítására, a felmondási idejük pedig november végén jár le, és távozásuk komoly orvoshiányt eredményezne. Emiatt lehetséges, hogy Szlovákiában szükségállapotot hirdetnek, ez esetben az orvosokat törvény kötelezné, hogy felvegyék a munkát munkabérük 70 százalékáért. (MTI/TASR/Frantisek Iván)
not image

Kulcsár Péter

2021. február 8. - 23:07

Ismeretlen tettes tüzet gyújtott a koronavírusos páciensek kezelésére elkülönített covid-részlegen a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban.

Egy beteg elsőfokú égési sérüléseket szenvedett abban a kórháztűzben, ami Kassán történt hétfőn délután. Az Aktuality.sk értesülései szerint a koronavírusos páciensek részére elkülönített részleg egyik betegágya mellett csaptak fel a lángok.

Jana Matis Libová, a kassai kerületi tűzoltóság szóvivője elmondta, összesen 14 embert kellett evakuálniuk kollégáinak, egy férfi pedig könnyebb égési sérüléseket szenvedett a jobb karján és az arcán.

Azért kellett kimenekíteni a betegeket, mert fennállt a veszélye annak, hogy a szobában kigyulladnak a lélegeztetőgépek. Az oltás sikeresnek bizonyult, munkájuk végeztével kiszellőztették a helyiséget és a folyosót is.

A hatóságok ismeretlen tettes ellen kezdték meg a nyomozást, ugyanis mint kiderült, szándékos gyújtogatás okozhatta a lángokat. Az orvosok elmondása szerint az osztályon az incidens idejében egy villanyszerelő tartózkodott, és ő volt az első, aki elkezdte a tűz oltását a szakemberek kiérkezéséig.

A Louis Pasteur Egyetemi Kórház szóvivője, Monika Krišková közölte, jelentős anyagi károk szerencsére nem keletkeztek, ugyanis a kórház az előírások szerint járt el, egyúttal hozzátette, a sérült beteget intenzív osztályra szállították, ahol stabilizálták az állapotát.

Nemcsak Szlovákiában, hanem keleti szomszédunknál, Romániában is egyre gyakoribbak a kórháztüzek, az elmúlt hónapban kétszer is riasztaniuk kellett a tűzoltókat különböző klinikákra, az egyik eset során többen bennégtek a covid-osztályon.