Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,42 Ft
Euró
380,31 Ft
Font
443,06 Ft
Bitcoin
41,843 $

Kalifornia nem tervez munkanélküli segélyt folyósítani a sztrájkoló munkavállalóknak

A kormányzó ugyanis megvétózta az erről szóló törvényjavaslatot.

Fotó: Unsplash/Allef Vinicius
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP jelentése szerint Kalifornia állam nem tervez munkanélküli segélyt folyósítani a sztrájkoló munkavállalóknak, ami teljesen biztossá vált, miután a demokrata Gavin Newsom kormányzó szombaton megvétózta azt a törvényjavaslatot, melyet a hollywoodi és szállodaipari munkabeszüntetések ihlettek.

A demokrata Newsom állítja, noha támogatja a munkavállalókat, és gyakran részesül is a szakszervezetek kampánytámogatásaiból, ennek ellenére muszáj volt megvétóznia a szóban forgó törvényjavaslatot, ugyanis az állam által a munkanélküli segélyek kifizetésére használt alap az év végére közel 20 milliárd dollárral el fog adósodni. Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

Newsom a vétó utáni üzenetében jegyezte meg:

„Nem most van itt az ideje a költségek növelésének vagy ennek a jelentős adósságnak.”

A financiális részét tekintve a kormányzó valós problémát vetett fel, ugyanis az állam által a munkanélküli segélyek kifizetésére használt alap már most több mint 18 milliárd dollár adóssággal rendelkezik: ez pedig azért alakult így, mert az alap kifogyott a pénzből, és a járvány idején, amikor Newsom elrendelte a legtöbb vállalkozás bezárását – ami példátlan munkanélküliséget okozott –, az államnak a szövetségi kormánytól kellett kölcsönt felvennie.

Amennyiben nem ilyen anyagi helyzetben van az állam, és a kormányzó nem vétózza meg a törvényjavaslatot, az lehetővé tette volna, hogy azok a munkavállalók, akik legalább két hétig sztrájkoltak, munkanélküli segélyt kapjanak az államtól, ami akár 450 dollár (166 ezer forint) is lehetett volna hetente. Normális esetben csak azok a munkavállalók jogosultak ezekre az ellátásokra, akik önhibájukon kívül veszítették el állásukat.

Látványosan emelkedik azon idősek száma, akik túl sok gyógyszert szednek

Minél több gyógyszer szed egyszerre valaki, annál kevesebb a gyógyulás esélye.

A műfenyő vagy a vágott fenyő a környezetkímélőbb? A szakértő válaszol

A Klímapolitikai Intézet kutatója szerint tévhit, hogy a műfenyőt vásárlók környezettudatosabbak lennének, a vágott fenyő sokkal kevésbé terheli a klímát.