Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

A Jobbik meglépte, benyújtották a népszavazási kezdeményezést

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Takács Petra

2022. augusztus 8. - 12:44

A Jobbik pártelnöke hétfői sajtótájékoztatóján osztotta meg a részleteket.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Jobbik vasárnap bejelentette, hogy az MSZP-hez hasonlóan népszavazási kezdeményezést nyújtanak be Magyarország EU-tagsága kapcsán.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be hétfőn az Országos Választási Bizottságnál Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője; az ellenzéki politikus azt szeretné elérni, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból (EU) való kilépéséhez vezethet.

A kezdeményezés benyújtása előtt tartott sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton arról beszélt: az alaptörvény tiltja, hogy nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget érintő kérdésről tartsanak referendumot, miközben a kormány a kétharmados parlamenti többség birtokában bármikor kivezetheti az országot az EU-ból.

Egy ilyen súlyú kérdésben megkerülhetetlen a népakarat, ami kizárólag népszavazás útján jeleníthető meg – fogalmazott, jelezve, kezdeményezése abban a kérdésben kérné ki a polgárok véleményét, egyetértenek-e azzal, hogy “az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti”.

Hozzátette, három éve, az európai parlamenti választás kampányában pártja már azt nevezte tétnek, “megengedjük-e Orbán Viktornak, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból”; akkor ezt a kijelentését az ellenzéki pártok is megmosolyogták, ám a miniszterelnök legutóbbi tusványosi beszédből teljesen egyértelművé vált, hogy ez a célja.

A politikus jelezte: a kezdeményezést technikai okokból magánszemélyként nyújtotta be, mert még nem jegyezte be a bíróság pártelnökké választását, a Jobbik elnöksége azonban támogatja a lépést.

(MTI)