Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
356,52 Ft
Euró
385,58 Ft
Font
452,60 Ft
Bitcoin
67,048 $

Jobb húst adnak az alkoholos italokat fogyasztó sertések

A Tokiói Egyetem kutatói visszamaradt árpapárlatokkal itatták a disznókat, és rájöttek, hogy sokkal zamatosabbá, szaftosabbá és porhanyósabbá vált a húsuk.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Tokiói Egyetem kutatói visszamaradt árpapárlatokkal itatták a disznókat, és rájöttek, hogy sokkal zamatosabbá, szaftosabbá és porhanyósabbá vált a húsuk.

Ha mi is szeretünk egy pohár bort elfogyasztani az ebéd vagy a vacsora mellé, akkor nem vagyunk egyedül – úgy tűnik, hogy a sertések ugyanúgy szeretik kortyolgatni a nemes nedűt, még ha csupán szeszfőzdékből származó maradékokról is van szó. Soron kívül Semmi jele annak, hogy támadás következtében zuhant volna le az iráni elnök helikoptere

Az úgynevezett socsu egy majdnem 500 éves desztillált alkoholos italnak számít Japánban. A 20 és 40 százalék közti alkoholtartalmú ital erősebb, mint a bor és a szaké, azonban gyengébb, mint például a whiskey vagy a pálinka. Főként árpa, krumpli, rizs, búza, édesburgonya és egyéb hozzávalókból állítják elő a párlatot, amelyek nyomán rengeteg hulladék jön létre, ezekkel pedig nem tudtak eddig mit kezdeni.

https://liner.hu/rabukkantak-a-valaha-volt-legsotetebb-melytengeri-halra/

Másodlagos desztillációval ugyan el lehetne tüntetni ezeket a maradékokat, az így előállított ital azonban minőségben rettenetes lenne. Ezért gondolták úgy a kutatók, hogy kipróbálják az egyik ősi újrahasznosítási technikát, mely során háziállatoknak adják ezeket az egyébként tápanyagban gazdag anyagokat.

Hatalmas tévhit, hogy a jószágok kizárólag emberi fogyasztásra is alkalmas táplálékot képesek megenni. A farmok már évtizedek óta a repce feldolgozása után keletkezett olajsüteményekkel etetik a teheneket, a disznók java részét pedig az éttermekből vagy élelmiszerfeldolgozók-üzemekből származó moslékkal táplálják.

A tanulmány során a kutatók 3-6 hónapos malacok normál étrendjébe socsu desztilláció után hátramaradt árpából, penészgombákból és élesztőkből álló koktélt kevertek. Felfedezték, hogy a tesztelt disznók IgA antitest szintje a nyálukban magasabbnak bizonyult a kontrollcsoporthoz képest.

Ezen kívül bebizonyították, hogy a malacok szervezetében a kortizol nevű stresszhormon szintje alacsonyabb értékeket mutatott, ami azt jelenti, hogy ezek az állatok jóval nyugodtabbak voltak. Ennek az oka, hogy a socsuhoz használt árpa dúskál a leucin és hisztidin peptidekben, amelyek egyben a stressz csökkentéséhez is hozzájárulhatnak.

Az eredmény az lett, hogy a nyugalom hatására a hús minősége feljavult, legfőképpen a sertés hátszín a tarja része. A teljesen vak érzékszervi teszteken a socsus disznókból készült szeleteket ízletesebbnek ítélték meg.

Kiderítették, hogy nem a megnövekedett zsírtartalom, hanem a telítetlen zsírsavak kategóriájába tartozó magas olajsavszint, valamint a megváltozott kémiai összetétel miatt válhattak finomabbá ezen sertések húsai.

https://liner.hu/teljesen-felterkepeztek-az-emberi-x-kromoszomat/

Szentkirályi Alexandra: Karácsony ostobának nézi a budapestieket

Szentkirályi Alexandra most arról beszélt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester ostobának nézi a budapestieket.

Szeretetotthonból tűnt el egy 92 éves nyugdíjas

Jelenleg is keresik a rendőrök azt a 92 éves idős nyugdíjas nőt, aki egy szeretetotthonból tűnt el, és még csak életjelet sem ad magáról.