Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,85 Ft
Euró
394,43 Ft
Font
467,04 Ft
Bitcoin
69,780 $

Az agyszövetek hibernálása többé nem sci-fi, már a károsodástól sem kell tartani

Nagyon fontos előrelépést értek el kínai orvosok, pár éve ez még elképzelhetetlen volt.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Forradalmi változás jöhet az agykutatás területén, miután a kínai Fudan Egyetem Nemzeti Gyermekgyógyászati Központjának orvosi kutatócsoportja kifejlesztett egy olyan megoldást, amellyel az agyszövetet károsodás nélkül lehet lefagyasztani és felolvasztani.

A Cell Reports Methods című folyóiratban közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy a szöveteket egy speciális, MEDY-nek nevezett, etilénglikolt és metilcellulózt tartalmazó vegyi oldatba merítették, mielőtt folyékony nitrogénnel lefagyasztották volna. Soron kívül Magyar Péter súlyos hibát követett el az ATV-s kisétálásával?

Mind az összetevőkkel, mind pedig az oldattal hosszasan kísérleteztek, mint ahogy azzal is, hogy mennyi ideig kell benne tartani a szöveteket, mielőtt megkezdenék azok lefagyasztását – írja a MedicalXpress.

A folyamat során vizsgálták, hogy milyen hatással van a fagyasztás és az olvasztás az agyszövetekre, eredményeik alapján pedig még azok a szövetek sem mutattak jelentősebb károsodást, melyek hosszabb ideig voltak lefagyasztva. A kísérletet egy élő ember agyszövet-mintájának segítségével is megvizsgálták, hasonlóan ígéretes végeredménnyel.

A kutatócsoport szerint felfedezésük lehetővé teszi az orvosok és a tudósok számára, hogy a mintákat hosszú ideig és nagyobb mennyiségben tárolják, ami az eddigieknél pontosabb agy- és idegrendszeri kutatásokat tesz lehetővé.

Medgyessy szerint Magyar Pétertől már nem lesz elég az, amit eddig csinált Orbán Viktor ellen

Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök szerint Magyar Péternek a Fidesz személyében egy nagyon nehéz és erős párttal kell szembenéznie a 2026-os választáson, ami egészen más kihívás, mint a baloldal.

Karácsony Gergely dühösen reagált a szavazatok újraszámolása után

Karácsony Gergely érezhetően dühösen reagált azt követően, hogy bejelentették, az NVB elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását.