Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,31 Ft
Euró
396,87 Ft
Font
471,17 Ft
Bitcoin
66,866 $

Súlyos neurológiai betegségeket okozhat az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás

Több száz tanulmányt vizsgáltak át, melyekből kiderült az éghajlatváltozás negatív hatása az idegrendszerre.

...svg content...Fotó: unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Az University College London kutatóinak legfrisseb tanulmánya szerint az éghajlatváltozás súlyosbodása várhatóan negatívan befolyásolja majd az idegrendszeri betegségek előfordulási arányát és súlyosságát – írja az IFL Science.

Összesen 19 betegséget vizsgáltak, köztük a migrént, az Alzheimer-kórt, az epilepsziát, a szklerózis multiplexet, valamit a sztrókot is. Emellett olyan gyakori pszichiátriai rendellenességet is figyelembe vettek, mint a szorongás, a depresszió és a skizofrénia. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

A tanulmány elkészítéséhez az elmúlt 55 év mintegy 332 kutatását is átvizsgálták, ezekből pedig kiderült, hogy az extrém időjárási körülmények, mint például a hőhullámok, már korábban felerősítették a kockázati tényezőket.

Megállapították, hogy számos mentális zavar előfordulási gyakorisága és halálozási kockázata összefüggésbe hozható a megnövekedett hőmérséklettel, annak napi ingadozásával, illetve a szélsőségesen meleggel és hideggel egyaránt.

„Egyértelmű bizonyíték van arra, hogy az éghajlat hatással van egyes agyi állapotokra, különösen a sztrókra és az idegrendszeri betegségekre. Vannak azonban olyan intézkedések, amelyeket már most megtehetünk és meg is kell tennünk” – mondta a kutatás vezető szerzője, Sanjay Sisodiya professzor.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.