Jeremy Linnek elege van az ázsiaiakat érő rasszizmusból

Los Angeles, 2015. március 9. Jeremy Lin, a Los Angeles Lakers (b) és Tyson Chandler, a Dallas Mavericks játékosa az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban 2015. március 8-án játszott mérkõzésen Los Angelesben. A Dallas Mavericks 100-93-ra gyõzött. (MTI/EPA/Paul Buck)
not image

Kornis Vivien

2021.február.28 - 13:06

Az amerikában élő ázsiaiakat egyre gyakrabban érik erőszakos támadások, az egykori NBA sztárjátékos Jeremy Lin pedig arról számolt be, a kosárlabdapályán sem kímélte őt a rasszizmus.

A tény, hogy 9 évig játszottam az NBA-ben, nem véd meg attól, hogy a pályán ‘koronavírusnak’ szólítsanak – írja Lin a posztjában. Bejegyzésében rengeteg olyan rasszista megnyilvánulást felsorolt, melyek az ázsiai származású amerikaiakat a mindennapokban is érintik, írja a CNN.

Valami végre megváltozik az ázsiai származású amerikaiak generációjában. Elegünk van abból, hogy azt mondják nekünk, minket nem érint a rasszizmus, elegünk van abból, hogy azt mondják nekünk, lehajtott fejjel kell kerüljük a bajt – fogalmazott Lin.

Elegünk van belőle, hogy az ázsiai-amerikai gyerekek úgy nőnek fej, hogy állandóan azt kérdezik tőlük, IGAZÁBÓL honnan jöttek, hogy csúfolják a szemeink kinézetét, hogy exotikusnak hívnak, és hogy azt mondják nekünk, képtelenség, hogy vonzóak legyünk. Elegünk van a sztereotípiákból, amelyek hatással vannak az elménkre és meghatározzák, kik lehetünk. Elegünk van abból, hogy láthatatlanok vagyunk, vagy hogy összekevernek minket a kollégánkkal, és hogy azt mondják nekünk, a küzdelmeink nem valósak

– írja bejegyzésében.

Lin az első olyan ázsiai-amerikai, aki megszerezte az NBA a bajnoki címét, amikor 2019-ben a Toronto Raptors csapatában játszott, az általa okozott kulturális jelenséget pedig ‘Linsanity’ névre keresztelték. 

Az Egyesült Államokban egyre több ázsiai-amerikai esik erőszakos bűncselekmények áldozatául a világjárvány kirobbanása óta, egyes szakértők szerint azért, mert őket hibáztatják a pandémia miatt. A rendőrség több támadás esetében gyűlöletbűncselekmény gyanújával nyomoz.