Jens Plötner: Az EU-csatlakozás szabályai egyértelműek, Ukrajnának pedig nem járhat engedmény

Fotó: agafapaperiapunta / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 23. - 11:42

A német kancellár legfőbb tanácsadója úgy véli, a német fegyverszállítmányok összetétele helyett inkább sokkal fontosabb kérdésekkel kellene foglalkozni, például azzal, milyen lesz a kapcsolat a jövőben Oroszországgal.

Sokak felvonták a szemöldöküket Olaf Scholz német kancellár legfőbb külpolitikai tanácsadójának javaslatára, amikor hétfő este arról beszélt, Európának inkább az Oroszországgal való hosszú távú kapcsolatok megőrzésére kellene összpontosítania ahelyett, hogy Németország milyen típusú fegyvereket szállít Ukrajnába.

Ritka nyilvános fellépéseinek egyiként Jens Plötner azzal érvelt, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásról szóló vitákat „olyan láz vezérli, amely sok esetben mellőzi a nagyobb kérdéseket”. Konkrétan arra a régóta húzódó kérdésre mutatott rá, hogy Németországnak el kell-e látnia az ukrán hadsereget Marder gyalogsági harcjárművekkel, amit a német kancellár eddig megtagadott.

„Sok újság oldalait meg lehet tölteni 20 Marderrel, de valahogy ritkábban jelennek meg nagyobb cikkek arról, milyen lesz a kapcsolatunk Oroszországgal a jövőben. És ez legalább annyira izgalmas és aktuális kérdés, amelyről lehetne beszélni, vagy akár nyilvános diskurzust nyitni.”

Plötner – aki álláspontjával kivívta néhány prominens politikus szemrehányását – lágyabb megközelítést sürget Kínával szemben, és rámutatott, Ukrajnának nem szabad semmilyen engedményt adni az EU-tagságot illetően, csak azért, mert orosz támadás érte – olvasható a Politico cikkében.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a német parlament védelmi bizottságának elnöke Twitteren úgy fogalmazott, ezek a megjegyzések „az elmúlt évtized gondolkodásmódjáról árulkodnak, amely ebbe a szörnyű helyzetbe juttatott minket”, és hozzátette, „bizonyosan nem annak van ideje, hogy szeretettel gondoljunk Oroszországra, hanem hogy segítsük Ukrajnát”.

Plötner kijelentése megerősíti azt a makacs érvelést, miszerint a kancellár és pártja az Oroszországgal való történelmi kapcsolatok és a Moszkvával való jövőbeli viszony károsodásán túl komolyan aggódik egy lehetséges harmadik világháború kirobbanása miatt.

Németországot sok kritika érte az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok miatt, Plötner azonban védelmébe vette országa eredményeit, mondván, a német kormány gyorsan reagált, és folyamatosan ellátja az ukrán hadsereget, miközben azon dolgozik, mit tehetne még, hogy segítséget nyújtson a megtámadott országnak.

Hétfői nyilatkozatának egy része úgy tűnt, az Egyesült Államok Kínával szembeni egyre keményebb álláspontja ellen irányult, és kijelentette, hogy „hiba lenne Kínát és Oroszországot most összekeverni”. Figyelmeztetett, hogy a Kínától való gazdasági elszakadás kísérlete Peking és Moszkva „önbeteljesítő próféciájához” vezetnek.

„Úgy hiszem, a célunk az kell, hogy legyen, hogy megpróbáljuk a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni a rendszerszintű rivalizálást (Kínával) – mondta Plötner, hangsúlyozva, egyeztetni kell Kínával az olyan kérdésekben, mint az éghajlatváltozás.

Ukrajna uniós tagsági kérelmével kapcsolatban a politikus megjegyezte, „egyértelmű eljárások és előírások” szabályozzák a folyamatot, és nem járhat engedmény az olyan csatlakozási kritériumok teljesítéséből, mint például a demokratikus és intézményi reformok. Hozzátette, csak azért, mert Ukrajnát támadás érte, még nem javult meg automatikusan a jogállamiság.