Dollár
392,10 Ft
Euró
405,71 Ft
Font
469,76 Ft
Bitcoin
16,903 $

Jelentősen romlottak a kis- és középvállalkozások kilátásai

Twenty20

Bense Róbert

2022. október 29. - 11:19

A K&H kkv bizalmi indexe 3 pontról -14-re zuhant, ami túl sok jót nem jelent a kisvállalkozások számára.

Habár a helyzet meglehetősen borús, az index 18 éves történetében nem ez a legnagyobb visszaesés, az ugyanis 2008-ra datálható, akkor 25 pontot mozdult lefelé a mutató – írja a napi.hu.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

Az abszolút mélypont 2011 év végén volt, akkor -44 ponton állt az eredmény, az okok akkor is és most is ismertek. Jelen helyzetben legfőképp az ipari és szolgáltató cégek előrejelzései zuhantak be.

Magasról lehet nagyot zuhanni

Az előzetes várakozásoknál azonban minden szektorban rosszabbnak tűnik a helyzet. A 100 millió forint bevétel alatti és a 100-300 milliós bevétel közötti vállalkozások -15 ponton állnak, míg a középvállalatoknál valamivel jobb a helyzet, ott -7 ponton áll a mutató.

„A jelenlegi esés fő oka, hogy a vállalkozások magasabb adóterhekre, negatív pénzügyi eredményre és a munkaerőpiaci helyzet, valamint a versenyhelyzet romlására számítanak” – mondta Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

„Az elmúlt hónapok hazai- és világgazdasági eseményei erősen megtépázták a kkv szektor jövőbeli kilátásait. Bár ötödik negyedéve csökkenő trendet lehet látni, a pozitív tartományból még soha nem zuhant ekkorát egy negyedév alatt az index” – tette hozzá.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.