Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,569 $

Izrael nem kegyelmez, sorra esnek el a terroristák a csapásokban

Izrael tartja a szavát, és elementáris erővel csap le a Hamász embereire Gázában.

Fotó: EPA/HANNIBAL HANSCHKE
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Az izraeli hadsereg tovább bombázza az ellenséges állásokat a Gázai palesztin övezetben, valamint a szíriai és a libanoni határnál – jelentette ki a katonai szóvivő szerdán. A gázai iszlamista szervezetek elleni izraeli katonai fellépés tizenkilencedik napján Daniel Hagari katonai szóvivő arról tájékoztatott, hogy „likvidálták” a Hán-Júnisz térségében állomásozó Hamász-egységek parancsnokát, Taiszír Mubasert, aki korábban a tengeri erőket irányította, s számos terrorakciót vezetett Izrael ellen.

Éjjel a Hamász azon egységeit is támadták, melyek megpróbálják megakadályozni a civilek délre menekülését – mondta el Hagari, és ismételten felszólította a Gázavárosban és környékén élő civileket, hogy saját biztonságuk érdekében távozzanak az övezet déli részére, ahol széles körű humanitárius segélyezés vár rájuk. Egyiptom és az ENSZ élelmet, gyógyszereket, vizet szállít oda, s a harcok végeztével visszatérhetnek otthonukba.

Hagari közölte, hogy Irán már a háború előtt kiképzéssel, katonai eszközökkel, pénzzel és technológiai tudással segítette a Hamászt, és jelenleg is folytatja támogatását hírszerzéssel és az interneten folytatott Izrael-ellenes uszítással. A szóvivő szerint „távolról irányított egységek” vannak Irakban, Jemenben, Libanonban, és ezekhez „Iránból érkeznek az utasítások”.

Felszámoltak egy terroristacsoportot

Libanonban az utóbbi napon öt olyan csoportot semmisítettek meg, amelyek páncéltörő és egyéb rakétákat próbáltak Izraelbe indítani. Szerdán is felszámoltak egy terroristacsoportot, amely libanoni területről páncéltörő rakétákat próbált indítani a szíriai-libanoni-izraeli hármas határnál lévő Dov-hegy térségében.

Szíriából is kilőttek két rakétát Izrael irányába, ezek nyílt, nem lakott területen értek földet . Válaszul az izraeli légierő vadászgépei szíriai katonai létesítményeket és rakétaindító állásokat támadtak.

Az izraeli polgári védelem megújította utasításait: az ország Gázai övezethez közeli és az északi határral szomszédos vidékeinek kivételével engedélyezik korlátozás nélkül az oktatást.

Hagari bejelentette, hogy eddig háromszáznyolc katona családját értesítették gyermekük elestéről, s kétszázhuszonkét ember Gázai övezetbe hurcolásáról adtak hírt szeretteiknek. A legfontosabb nemzeti kérdés az elraboltak hazatérése, s ennek érdekében minden információmorzsát gyűjtenek – hangoztatta.

Kedden nyilvánosságra hozták, hogy az izraeli hadsereg röpcédulákat szórt le a gázai lakosság közé, és ezeken pénzjutalmat ígérnek a túszokról átadott információért cserébe. „Ha szebb jövőt akar az Ön és gyermeke érdekében, tegyen lépéseket, és a lehető leghamarabb adjon biztos és hasznos információkat az elhurcolt személyekről. Az izraeli hadsereg maximális erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy biztosítsa Önnek és otthonának a biztonságát, valamint pénzbeli jutalmat is felajánl. Garantáljuk a teljes titoktartást”- áll a röpcédulákon.

(MTI)