Ismét felmerült a szállodai szervizdíj bevezetése

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nem először esik szó erről, ám a szakmai szövetség ezúttal konkrét kéréssel fordult a kormányzat felé. A vendégforgalomból közvetlenül részesülő munkavállaló így motiváltabb lehet, a munkaadó pedig a munkabérnél kedvezőbb adózású jövedelemmel tudja vonzóvá tenni az ágazatot.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke azt mondta, az ötletelésnél már magasabb szintre lépett a szállodai szervizdíj kérdése, a szakmai szövetség ugyanis nemrég megfogalmazta erre vonatkozó kérését a kormányzat felé.

Mindez a VG Óperencia podcast legújabb epizódjában hangzott el, amely által arra is fény derült, hogy a szervizdíj a vendéglátás mintájára működne, ám kisebb mértékű lenne: a vendéglátásban ismert 10-15 százalékos helyett 2-4 százalékos díjra gondoltak.

Flesch Tamás úgy véli, a jelenlegi, munkaerőhiányos helyzetben ez megfelelően motiváló hatású lenne, és segíthetne az ágazatban tartani, vagy visszacsábítani a minőségi munkaerőt – írta meg a 24.hu a Világgazdaság beszámolója alapján.

Ezt követően arra is kitért, hogy Budapest turizmusa szárnyal, a világszintű nagyrendezvényeknek köszönhetően több teltházas és magasan árazott időszak is volt az elmúlt hónapokban. Ám a nagyon magas költségszint miatt az üzemi eredmény nem olyan jó, mint a covid-járvány előtt.

A szervezet elnöke hozzátette, a főváros vendégforgalmának 90 százalékát külföldiek teszik ki. A belföldiek esetében azonban már látszik, hogy az árazással nagyon óvatosan kell mozogni, mert „elérkeztünk egy olyan határra, ahol nehéz többet fizettetni a magyar vendéggel”.