Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,59 Ft
Euró
379,61 Ft
Font
442,51 Ft
Bitcoin
44,342 $

A nagyobb forgalomhoz akciókra, leárazásokra van szükség a Balatonon

Az óriási infláció miatt kevesebben nyaralnak idén, a fizetőképes kereslet pedig gyakran külföldi utakat választ, így júniusban némi visszaesés volt tapasztalható. Ám van megoldás a problémára.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a szezon eleje nem volt erős a Balatonon, mivel júniusban 30%-os forgalomcsökkenést tapasztaltak az előző évhez képest. “Bízunk a jobb júliusi és augusztusi számokban, jelenleg azonban nagyon last minute foglalások vannak. Ha rossz az idő, nem jönnek a turisták, ha viszont jobb idő várható, 1-2 napon belül, akár még aznap érkeznek a vendégek” – mondta.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke hozzátette, az éttermek országszerte, így a Balatonon is érzik a visszaesést. Állítása szerint most az ellentéte történik annak, ami a covid idején volt: akkor alig lehetett külföldre menni, ezért amikor nyitva lehettek az éttermek, jelentős volt a forgalom. Viszont az emberek többsége évekig nem ment külföldre nyaralni, aki pedig most megteheti, az el is megy (így ők most hiányoznak az éttermek forgalmából). Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

Forsthoffer Ágnes, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni régióvezetője a Portfolio megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felhasználói felületén lekért vendégéjszaka adatok alapján a Balaton-régióban, csak a 3 és 4 csillagos szállodákban átlagosan 24%-kal csökkent a vendégéjszakák száma idén júniusban az előző év azonos időszakához viszonyítva.

De olyan egységek is vannak, amelyeknél a 10-20, míg máshol a 40%-ot is eléri vagy meghaladja a vendégéjszakák számának csökkenése. Véleménye szerint idén nagyobb hangsúlyt kap, hogy kinek milyen jó a terméke, amit kínál, illetve mennyire ítélik meg kedvezőnek a fogyasztók az ár-érték arányt. Emellett elmondható, hogy a hazai szálláshelyek még valamivel olcsóbbak, mint Horvátországban, lassacskán azonban kezd teljesen eltűnni a különbség.

Szabó Tamás, a Szallas.hu Magyarországért és Horvátországért felelős igazgatója korábban azt mondta, a hazai szállásadóknak most arra kell koncentrálniuk, hogy azokat a magyar vendégeket vonzzák be, akik szeretnének idén nyaralni, de nem foglalták még le a szállásukat. Ahhoz, hogy ezt sikerüljön elérni, az ajánlataikat mielőbb versenyképessé kell tenni, amely által vonzóbbak lehetnek a magyarok számára egy külföldi utazáshoz képest. „Ehhez idén egyértelműen az alacsonyabb árakra, szezonközi akciós ajánlatokra van szükség” – fogalmazott.