Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Irán edzője lemondásra szólította fel Jürgen Klinsmannt 

Fotó: MTI/EPA/Omer Messinger
Sport
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Carlos Queiroznak nem tetszett a kritika, amelyet Klinsmann megfogalmazott a BBC elemzőjeként a Wales ellen 2-0-ra megnyert vb-meccs után. 

Carlos Queiroz, Irán edzője felszólította Jürgen Klinsmannt, hogy mondjon le a FIFA Technikai Tanulmányozó Csoportjában betöltött szerepéről, miután a BBC műsorában kritikával illette a szövetségi kapitányt és a csapatot. 

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Klinsmann elemzőként tűnt fel a brit adónál, ahol kifejtette, hogy Irán csak úgy tud nyerni, ha folyamatosan beszélhetnek a játékvezetőnek. Queiroz a véleményt „a futball szégyenének” nevezte – írja az ESPN.  

„Ez az ő kultúrájuk, és ezért Carlos Queiroz ő nagyon jól illik az iráni válogatottba. Dél-Amerikában küszködött, nem sikerült Kolumbiával a kvalifikáció, és Egyiptommal sem. Aztán közvetlenül a világbajnokság előtt visszament Iránba,  ahol korábban már hosszú ideig dolgozott” – mondta Klinsmann. 

„Ez nem véletlen, mindez szándékosan történt. Ez egyszerűen a kultúrájuk része, így játszanak. Dolgoztatják a játékvezetőt, folyamatosan a fülükben, folyamatosan az arcukban vannak” – jelentette ki. 

Queiroz nem engedi, hogy megsértsék a csapata becsületét 

„Még ha személyesen nem is ismersz engem, megkérdőjelezed a jellememet, előítéletesen, felsőbbrendűen ítélsz. Bármennyire is tisztelem azt, amit a pályán tettél, ezek a megjegyzések az iráni kultúráról, az iráni válogatottról és a játékosaimról a futball szégyenei” – válaszolt az edző a Twitteren. 

Klinsmann egyike annak a hét embernek, élükön Arsene Wenger korábbi Arsenal-menedzserrel, akiket a FIFA kiválasztott, hogy „élvonalbeli elemzést készítsenek a 2022-es katari FIFA-világbajnokság összes mérkőzéséről, miközben világszerte növelik és fejlesztik a játék megértését”.

Queiroz azonban ragaszkodott ahhoz, hogy Klinsmann most lemondjon a posztjáról.

„Természetesen senki sem sértheti a becsületünket, ha nem a mi szintünkön van. Még ha ezt mondjuk is, szeretnénk meghívni a vendégünkként, hogy jöjjön el az edzőtáborunkba, szocializálódjon az iráni játékosokkal, és tanuljon tőlük az országról, az iráni emberekről, a költőkről és a művészetről, az algebráról, az egész ezeréves perzsa kultúráról” – hívta Klinsmannt. 

„És azt is meghallgathatja a játékosainktól, hogy mennyire szeretik és tisztelik a futballt” – tette hozzá. 

„A BBC-n tett felháborító megjegyzéseid ellenére, amelyekkel megpróbálod aláásni erőfeszítéseinket, áldozatainkat és képességeinket, megígérjük neked, hogy nem fogunk semmilyen ítéletet gyártani a kultúráddal, gyökereiddel és háttereddel kapcsolatban, és hogy mindig szívesen látunk téged a Családunkban” – jelentette ki. 

Ennek ellenére Queiroz figyelemmel kíséri, hogy mi lesz a FIFA döntése, ugyanis „nyilvánvalóan” elvárja, hogy „lemondjon, mielőtt meglátogatná a táborunkat”.