Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,18 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,87 Ft
Bitcoin
60,211 $

Orbán Viktor Robert Ficóról: „Jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van”

Több szempontból is fontos lenne Robert Fico mihamarabbi felépülése, Magyarország számára is, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy reggeli interjújában .

...svg content...Fotó: Szlovák zászlót tart a kezében egy férfi a besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. Az egészségügyi intézményben ápolják Robert Fico miniszterelnököt, akit lőfegyveres támadás ért május 15-én a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után. Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes közlése szerint a szlovák miniszterelnököt négy lövedék találta el, és bár az állapotát sikerült stabilizálni, még nincs túl az életveszélyen. A merénylet elkövetőjét, egy 71 éves lévai férfit a helyszínen azonnal őrizetbe vette a rendőrség. MTI/EPA/Martin Divisek
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

Orbán Viktor még mindig élesen emlékszik a Szerbián elkövetett merényletre, most pedig Szlovákiában történt hasonló, amit Robert Fico szenvedett el, akit öt órán át operáltak. Életveszélyes állapotban tolták be a műtőbe, és ugyan sikeres volt a műtét, még mindig nagyon súlyos az állapota.

Hétfőn születhet döntés az átszállításáról, addig pihenni fog, és folyamatosan figyelik az állapotát az intenzív osztályon. Orbán a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy mindenkit szíven ütött, mindenki megrendült a szlovákiai merénylet láttán. Hozzátette, mindenki máshoz azt mondogatja, hogy ideáig jutott Európa, és ugyan a merénylet ténye meglepő, az már nem, hogy a kontinensen egyre nagyobb az erőszak. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

Orbán Viktor nem hiszi, hogy ez bárkit meglepne, látván a korábbi terrortámadásokat, a háború tényét. A miniszterelnök szerint jól látható, hogy Európában békepártiból háborúpártivá váltak egyesek, ami eredetileg nem így kezdődött. A kormányfő megjegyezte, imádkoznak Ficóért, szurkolnak neki, és azt kívánja, hogy minél hamarabb épüljön fel, térjen vissza, miután a legfontosabb időszakban esett ki.

Úgy fogalmazott, Fico jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van, és Magyarország számára is nagy veszteség, ami történt, miután a szlovák miniszterelnök hónapokig lehet távol a merénylet miatt. Ebben az időszakban dőlhet el Európa következő időszaka, és mivel Fico abszolúte békepárti, igazi támasza Magyarországnak ebben a kérdésben, de most háttérben került a merénylettel. „Ezt a támaszt most elvesztettük.”

Orbán bízik abban, hogy Fico képes lesz visszatérni, de addig is folytatják a harcot a háború ellen. A közelgő választások minden eddiginél fontosabbak lehetnek, és a miniszterelnök ennek kapcsán hangsúlyozta, aki a Fideszre szavaz, az a békére szavaz.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.