Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,18 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,87 Ft
Bitcoin
60,211 $

Ismét megoperálták Robert Ficót, még mindig súlyos az állapota

Továbbra is nagyon súlyos Robert Fico állapota, aki időközben újabb operáción esett át az ellene elkövetett merénylet miatt.

...svg content...Fotó: Szlovák zászlót tart a kezében egy férfi a besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. Az egészségügyi intézményben ápolják Robert Fico miniszterelnököt, akit lőfegyveres támadás ért május 15-én a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után. Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes közlése szerint a szlovák miniszterelnököt négy lövedék találta el, és bár az állapotát sikerült stabilizálni, még nincs túl az életveszélyen. A merénylet elkövetőjét, egy 71 éves lévai férfit a helyszínen azonnal őrizetbe vette a rendőrség. MTI/AP/Erdős Dénes
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

Mint az várható volt, újabb operációra volt szüksége Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, akinek hétfőn dönthetnek az átszállításáról. Ugyan jelenleg nincs életveszélyes állapotban, még mindig nagyon súlyos a helyzet, és továbbra is az intenzív osztályon kezelik, állandó orvosi felügyelet mellett.

Az aktuality.sk azt írja, az orvosok a lőtt sebből visszamaradt elhalt szövetek eltávolítása miatt hajtottak végre újabb operációt Ficón, miután elvégezték az ellenőrző CT-s vizsgálatokat. Ezen eredmények után született meg a stáb részéről, hogy újabb operációra van szükség. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

A hivatalos tájékoztatás szerint Fico állapota stabil, de még mindig súlyos. Ugyanabban a mostani beavatkozás lehetővé tette a lőtt sebek ellenőrzését és gyógyulását. Az ehhez hasonló sérülések esetén teljesen normális, hogy még legalább egy műtéten végrehajtanak a betegen, nem sokkal az első operáció után, akkor is, ha nem áll fenn életveszély.

Szintén jó hír, hogy nincs szükség mesterséges kómára, Fico eszméleténél van, de még néhány napnak el kell telnie ahhoz, hogy lássák, milyen irányba fejlődik a miniszterelnök egészségügyi állapota. Türelmet kértek az orvosok, jelenleg minden az időről, a megfelelő időzítéséről és reakcióról szól.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is szorít Ficóért, akire nagy szükség lenne Európában a jelenlegi helyzet miatt. Fontos támasza esett ki ideiglenesen Magyarországnak, és többek között már Szijjártó Péter külügyminiszter is érdeklődött Fico hogyléte felől, átadván a magyarok jókívánságait.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.