Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Már legalább 15-en meghaltak az indonéziai földcsuszamlásban, sokan eltűntek

Fotó: Unsplash/Husniati Salma
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Félő, hogy tovább fog növekedni az áldozatok száma Indonéziában a földcsuszamlás miatt, jelenleg több tucatnyi embert keresnek.

Eddig legkevesebb 15 áldozatról tudni, akik nem élték túl a földcsuszamlást, miközben több tucatnyi embert keresnek. Az özönvízszerű esőzések súlyos problémákat okoznak a Dél-kínai-tenger partjánál.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

A helyszínen készített fotók és videók azt mutatják, hogy a földcsuszamlások erdős területeken következtek be, majd sárral, törmelékkel borították be a házakat a távoli Serasan-szigeten. A helyszínen a folyamatos esőzés megnehezítette a keresési és mentési munkálatokat, és a kommunikáció is megszakadt.

Abdul Rahman, a Natuna Kutató- és Mentőügynökség vezetője az AFP-nek azt mondta, eddig 15 ember halálát tudják megerősíteni, de 50 embert továbbra sem találnak. Junainah, a Riau-szigeteki Katasztrófavédelmi Ügynökség szóvivőjének elmondása szerint az időjárás változik, és a szél még mindig erősen fúj, illetve az árapályhullámok magasak – írja az Al Jazeera.

Egy 60fős kutató- és mentőcsapat hétfő délután indult útnak a szigetre, mely várhatóan 7-8 órát vesz igénybe. Kedden egy helikoptert is be fognak vetni annak érdekében, hogy felgyorsítsák a logisztikát, és ne csak hajóval közelítsék meg a helyszínt.

A földcsuszamlások miatt a terület egyik főútját is elvágták, ami csak tovább nehezíti az evakuálást. Indonéziában ebben az időszakban nem ritkák az ehhez hasonló esetek, melyek még súlyosabbá válnak az erdőirtással. Szakértők szerint valószínűleg az éghajlatváltozás csak tovább súlyosbítja a helyzetet az országban.