Indiával ellentétben Vietnám nem tervezi a rizsexport korlátozását

TÉMÁK:
#vietnam
Fotó: MTI/EPA/Luong Thai Linh
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Ez pedig egy remek hír a globális élelmiszerellátás szempontjából.

Hétfőn Vietnám élelmiszeripari szövetségének egyik magas rangú tisztviselője jelentette be, hogy az ország „nem tervezi rizsexportjának azonnali korlátozását”. E kijelentés annak kapcsán érkezett, hogy ahogy arról korábban is beszámoltunk, India elrendelte a nem basmati rizs exportjának tilalmát.

Soron kívül Három kontinensen rendezik meg a 2030-as világbajnokság meccseit

India bejelentése pedig masszív aggodalmat keltett az alapvető élelmiszeripari termék globális ellátása miatt. A CNA jelentése szerint egy, a neve elhallgatását kérő, az ország rizsfeldolgozóit és -exportőreit képviselő, a kormánnyal szorosan együttműködő Vietnami Élelmiszeripari Szövetség tisztviselője megosztotta:

„A vietnámi vállalatok jelenleg normálisan exportálják a rizst.”

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a világ rizsexportjának 40 százalékáért felelős India több mint egy hete jelentette be, hogy betiltja a nem basmati rizs exportját, mindezt annak érdekében, hogy mérsékelje a belföldi árakat, melyek az elmúlt hetekben többéves csúcsra emelkedtek.

A vietnámi tisztviselő azt is elárulta, hogy a helyi rizs ára július 20-án, az indiai rizsexport bejelentése nyomán emelkedésnek indult. Vietnám India és Thaiföld után a világ harmadik legnagyobb rizsexportőre, s az országban jelenleg is folyik a nyári-őszi termés betakarítása.

Az idei év első hét hónapjában a vietnámi rizsszállítások a kormány előzetes adatai szerint mintegy 18,7 százalékkal, 4,84 millió tonnára emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A rizsexportból származó bevételt ebben az időszakban 29,6 százalékos növekedéssel 2,58 milliárd dollárra becsülték.