Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

Törvénytelennek nyilvánították a korlátozások alatt titokban megtartott esküvőket az indiai Madhya Pradeshben

Hagyományos virágdíszítésû ruhában és szájmaszkban érkezik egy indiai muzulmán võlegény a házasságkötési ceremóniára a kelet-indiai Mumbaiban 2020. július 25-én. A koronavírus-járvány miatt az indiai esküvõkön 50 vendég vehet csak részt. MTI/EPA/Divjakant Szolanki
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Kormányzati adatok szerint Madhya Pradeshben a teljes lakosság 32 százalékát adják férjhez, mielőtt elérnék a törvényes házasodási kort. Annak ellenére, hogy az államban betiltották a tömeges összejöveteleket, az emberek az elmúlt hetekben mégis megtartották a tervezett esküvőket.

Az indiai Madhya Pradesh államban azoknak a pároknak, akik ebben a hónapban kötötték össze az életüket, nehéz dolguk lehet a házasság hivatalos mivoltának bizonyításával, mivel az állam kormánya kijelentette, hogy a májusi zárlat idején titokban tartott esküvők illegálisak.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében Madhya Pradesh kormánya úgy döntött, hogy betiltja az esküvőket, a tilalmat azonban jóformán teljesen figyelmen kívül hagyták – a jelentések szerint az elmúlt 25 napban legalább 130 esküvőt kellett megszakítaniuk a hatóságoknak.

Az állam több kerületi hatósága külön rendeletben nyilvánította illegálisnak az ilyen esküvőket, és arra kérte az anyakönyvi hivatalt, hogy ne állítson ki bizonyítványt a májusban tartott esküvőkről. A hivatalnokokat a jelentések szerint arra is figyelmeztették, hogy az esetleges engedetlenségért bebörtönözhetik őket.

“Mivel nem volt egyértelmű a büntetés mértéke, az emberek titokban kötöttek házasságot a tilalom után is. Most úgy döntöttünk, hogy minden titokban kötött házasságot törvénytelennek nyilvánítunk. Szigorúan fel fogunk lépni a párok, a családjuk, sőt a papok ellen is. Erre azért van szükség, hogy világos és egyértelmű üzenetet küldjünk. Azok azonban, akik más államokban kötöttek házasságot, mentességet kapnak”

– mondta a Sputnik Newsnak egy állami tisztviselő.

A tilalom után sok pár a szomszédos Uttar Pradesh államba tette át esküvőjét. A hónap elején három férfi, köztük két koronavírusos beteg ellen indítottak eljárást, mert állítólag megszegték a karanténszabályokat és terjesztették a betegséget egy esküvőn Madhya Pradesh Niwari körzetében.

Egy másik, Madhya Pradesh államból származó férfi, akinek pozitív volt a koronavírus-tesztje, megtartotta az esküvőjét, és védőfelszerelésben vette el menyasszonyát. Az esküvőről készült videó vírusként terjedt a közösségi médiában, a felhasználók pedig teljesen ledöbbentek. Az esküvőre azonban a helyi közigazgatás áldásával került sor, sőt, a rendőrség is jelen volt a szertartáson.

Csütörtökön az állam belügyminisztere, Narottam Mishra bejelentette, hogy Madhya Pradesh kormánya úgy döntött, hogy enyhíti a kijárási tilalmat azokban a körzetekben, ahol a koronavírus fertőzöttségi aránya 5 százalék alatt van, és június 1-jétől újraindítja a normális működést.