Clouds
21 Budapest
Dollár
359,61 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
443,28 Ft
Bitcoin
23,123 $

Ilyen az élet mínusz 50 Celsius-fokban, a világ leghidegebb városában

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő

A szokásosnál is enyhébb európai tél mellett meglehetősen nehéz beleképzelnünk magunkat azok helyébe, akik -50 Celsius-fokos hőmérséklet mellett élik életüket.

Jakutszk neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen Oroszország legészakibb városára, Jakutföld fővárosára gyakran a világ leghidegebb városaként is hivatkoznak, mindezt pedig nem véletlenül teszik, ugyanis a hőmérő higanyszála nem ritkán akár mínusz 50 Celsius-fokig is süllyed.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A Reuters több ott élőt is megkérdezett, hogyan lehet kibírni ezt a hideget és milyen trükköket alkalmaznak annak érdekében, hogy ne fázzanak. A lakosok szinte kivétel nélkül a réteges öltözködést javasolták, mint mondják, mást nem is nagyon tudnak tenni.

“Nem lehet küzdeni ellene, szóval igazából két választás marad: vagy alkalmazkodsz a körülményekhez és annak megfelelően öltözködsz, vagy szenvedsz”, mondta Anastasia Grudzeva, aki épp két sálban, bélelt kesztyűben és több sapkában próbálta átvészelni a hideget.

Hasonló véleményen van a piacon fagyasztó nélkül fagyasztott halat áruló Nurgusun Starostina is, aki szerint semmi titok nincs a túlélésben, csak melegen, rétegesen kell öltözködni, mint egy káposzta, mondta a Reutersnek.

A valamivel több mint háromszázezer lakosú Jakutszkban még orosz viszonylatban is rendkívül szélsőséges a tél, azonban a város nyáron is felhívta magára a figyelmet, mégpedig a közelben tomboló erdőtűzzel.

A tudósok ennek kapcsán aggodalmuknak is hangot adtak, ugyanis véleményük szerint az éghajlatváltozás következtében az erdőtüzek már a szibériai sarkvidéken is megszaporodhatnak.