Így fog zajlani az ellenzéki előválasztás

Budapest, 2021. április 12. Tóth Bertalan (MSZP) napirend elõtti felszólalása az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 12-én. MTI/Bruzák Noémi
not image

Nagy Noel

2021.április.16 - 19:45

Friss sajtóértesülések szerint megvan a pontos menetrendje az ellenzéki előválasztásoknak, mellyel kiválasztják, hogy az egyéni választókerületekben és a miniszterelnökségért ki hívja ki a Fidesz-KDNP kormánykoalíciót.

Már régóta ismeretes tény, hogy az ellenzéki pártok a 2022-es országgyűlési választások során szövetségbe lépnek egymással annak érdekében, hogy leváltsák az Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével fémjelzett Fidesz-KDNP kormánykoalíciót.

Ehhez mind a 106 egyéni választókerületben egyetlen jelöltet fognak állítani, valami a miniszterelnökségért is egy ember fogja kihívni Orbánt. Ezt az előválasztások során fogják az ellenzéki pártok szavazói kiválasztani, a miniszterelnök-jelöltség esetében több fordulóban.

A Debreciner értesüléseire támaszkodva pedig az Azonnali most arról számolt be, hogy már ezen a héten is megalakulhatnak az úgynevezett helyi előválasztási bizottságok, amelyek majd az egyéni választókerületek előválasztási procedúráit fogják lebonyolítani. Mivel mind a 106 egyénire kiterjed az együttműködés, ezért ennyi helyi bizottság fog felállni.

A lap tudomása szerint július 26-tól adhatja le mindenkit a jelentkezését, amennyiben jelöltként kíván részt venni a választásokon. Ehhez az szükséges, hogy le kell adnia egy nyilatkozatot, valamint jeleznie kell, hogy amennyiben megválasztják, melyik párt frakciójába kíván becsatlakozni.

Szűk egy hónappal később, augusztus 23-án veszi kezdetét az aláírásgyűjtés, ahol az indulásukhoz szükséges aláírásokat kell összegyűjteni a jelölteknek legkésőbb szeptember 6-ig. Ez egyéni képviselőjelöltség esetében 400, miniszterelnök-jelöltség esetében pedig 20 ezer aláírást jelent.

Szeptember 18 és 26 között fogják lebonyolítani az előválasztások első fordulóját, méghozzá mind a 106 egyéni körzetben, azok körében, akik megszerezték a szükséges aláírást. A miniszterelnök-jelölt kiválasztásáért zajló verseny első fordulóját is ebben az időszakban fogják lebonyolítani.

Aki ebben a körben az egyéni választókerületekben a legtöbb szavazatot szerzi meg, az fog indulni a 2022-es országgyűlési választásokon az érintett körzetekben. A miniszterelnök-jelöltség esetében annyi az eltérés, hogy amennyiben valaki megszerzi a leadott szavazatok abszolút többségét, az lesz a jelölt, amennyiben nem, második fordulóra kerül sor.

A szóban forgó második fordulót pedig október 4 és 10 között fogják megtartani, viszont a lap megjegyzi, hogy arról egyelőre tovább sem tudni az első fordulóból két vagy három miniszterelnök-jelölt fog-e a második fordulóba jutni.

Felállították ezen felül az Országos Előválasztási Bizottságot, amely a Debreciner szerint a következő tagokból fog állni: Sebián-Petrovszki László (DK), Szabó Gábor (Jobbik), Hanák Gábor (LMP), Molnár Zsolt (MSZP), Hajnal Miklós (Momentum), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd)