Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

Mióta itt jártál:

Akár már idén elkészülhet a világ első ammónia-meghajtású hajója

TÉMÁK:
#hajó
Fotó: Unsplash/Venti Views
Technológia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy amerikai startup állt elő az ötlettel, és ha sikeres lesz az első projekt, úgy a jövőben kereskedelmi hajókat is gyárthatnak ammónia-meghajtással.

A brooklyni, New York-i székhelyű Amogy startup egy igen ambiciózus ötletet valósít meg, és terveik szerint akár még idén, az év vége előtt bemutathatják a világ első ammónia-meghajtású hajóját. Amennyiben pedig sikerrel járnak, úgy jövőre megkezdik a kereskedelmi hajókra való átállást.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A startup ötlete azért is számít mérföldkőnek, mert a tengeri szállítás jövője kérdésessé vált: a globális szén-dioxid-kibocsátás három százalékáért felelős iparág már jó ideje szeretne átállni zöldebb közlekedési módra, ám a ma rendelkezésre álló technológiák, úgymint az elektromos akkumulátorok nem képesek a hosszabb távú szállítás biztosítására.

Az ammónia pedig ígéretes alternatívának tűnik üzemanyagként, ám első körben bizonyítania kell.

Ammóniával működő hajók lesznek a vizeken 2050-re?

Az Interesting Engineering jelentése szerint a 2020-ban alapított startup célja, hogy ammóniaalapú, nagy energiasűrűségű energiamegoldásaival dekarbonizálja a teherszállítást: tavaly a vállalat már bemutatta, hogy lehet ammóniával meghajtani nehézgépeket, például traktorokat, vagy félpótkocsikat.

Az Amogy most pedig azt tűzte ki céljául, hogy technológiáját átültesse a vízi közlekedésbe is, és ezt demonstrálva egy vontatóhajóval kezdenek. Noha nem a vontatóhajó lenne az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a tengeri hajózásról beszélnünk, mégis a hajózási ipar egyik kulcsfontosságú eleme, és gyakran használják a nagyobb hajók tengerre vontatására.

Az Amogy választása egy 1957-ben épült hajóra esett, mely az elektromos motorok működtetéséhez dízelgenerátorokat használ. A startup tervei szerint a dízelgenerátort cserélik le ammóniás generátorra, ám ami még ennél is különlegesebbé teszi a dolgot, az az, hogy az 1 megawattos generátor teljesítménye háromszorosa a nyerges vontató bemutatóhoz használt teljesítménynek.