Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Fokozódik a leszámolás a demokráciapárti lap ellen Hongkongban

Rendõrök õrizetbe veszik az Apple Daily címû hongkongi lap ügyvezetõ igazgatóját, Royston Csov Tat Kuenát a nemzetbiztonsági törvény által bûncselekménynek minõsített "külföldiekkel való összejátszás" gyanúja miatt a Next Media kiadóvállalat hongkongi székházában 2021. június 17-én. MTI/EPA/Jerome Favre
not image

Takács Petra

2021. június 23. - 10:55

Tovább folytatódik a sajtószabadság tiprása Hongkongban, újabb újságírót vettek őrizetbe a kínai mintájú nemzetbiztonsági törvény alapján.

Őrizetbe vették az Apple Daily hongkongi lap vezércikkíróját szerdán a hongkongi hatóságok a nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanújával – számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Az 55 éves Yeung Ching-keet, akinek írásai Li Ping név alatt jelentek meg a lapban, külföldi erőkkel való összejátszás gyanújával állították elő helyi idő szerint kora hajnalban.

A SCMP szerint Yeung 2016-tól kezdve mintegy 800 cikket és kommentárt írt a lapnak. Legutóbbi írása kedden jelent meg. A hatóságok közlése szerint további előállítások is lehetnek.

A hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége a múlt csütörtökön nagyszabású, meglepetésszerű razziában a lap öt vezető munkatársát vette őrizetbe az Apple Daily nyomtatott, illetve internetes kiadásban is megjelent cikkek tartalmára hivatkozva.

Az írások egyebek mellett Hongkonggal és a kínai anyaországgal szembeni külföldi szankciókat szorgalmaztak, ami a rendőrség szerint bizonyíték arra, hogy a lap vezetősége külföldi erőkkel szőtt összeesküvést. Ugyanaznap a hatóságok a laphoz kötődő három cég tizennyolcmillió hongkongi dolláros (680 millió forintnyi) vagyonát is zárolták, valamint házkutatást végeztek az őrizetbe vettek otthonaiban és a lap székházában.

A székház átkutatásában több mint kétszáz rendőr vett részt, több mint hat órán át kutattak az irodákban, és több mint negyven digitális eszközt – a többi között számítógépeket és merevlemezeket – foglaltak le. A főszerkesztő és a lapkiadó ellen múlt pénteken vádat emeltek külföldi erőkkel történő összejátszás miatt.

Az Apple Dailyt működtető Next Digital hétfőn közölte: amennyiben a hatóságok nem szabadítják fel a lap vagyonát, arra kényszerülhetnek, hogy szombaton adják ki az utolsó lapszámot, mert nem tudják kifizetni a munkatársaik bérét.

A lap angol nyelvű hírszolgáltatója, valamint pénzügyi hírekkel foglalkozó weboldala kedden felfüggesztette működését, a naponta jelentkező hírműsorát pedig hétfő este sugározták utoljára. Az Apple Daily munkatársainak közel fele adta már be keddig a felmondását. A szintén a Next Digital által fenntartott Next Magazine kiadója pedig órákkal Yeung őrizetbe vétele előtt jelentette be, hogy a híroldal megszűnik.

Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, valamint a laphoz kötődő, kilenc másik ember – köztük Lai fia – is rács mögé került a nemzetbiztonsági törvény megsértése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti.

Forrás: MTI

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.