National Geographic: a világnak most már hivatalosan is öt óceánja van

Fotó: Unsplash/66 north
not image

Borbély Fanni

2021. június 11. - 07:48

Mi pedig hiszünk nekik, mivel a National Geographic tud egy-két dolgot a térképekről: már 1915 óta készítik őket.

Ez alatt a 106 év alatt a híres kiadvány a Föld négy óceánját – az Atlanti-óceánt, a Csendes-óceánt, az Indiai-óceánt és az Északi-sarkvidéket – sorolta fel. Ezeket a térképeket azonban most újrarajzolják.

A magazin egy ötödik óceánt is kijelölt: a Föld déli 60. szélességi köre alatt az Antarktiszt körülvevő jeges vizeket ezentúl hivatalosan is Déli-óceánnak nevezik.

S mivel ezzel a lépéssel az óceánok sora egy újabb névvel bővül, az általános iskolásoknak eggyel többet kell ezentúl megjegyezniük. A Déli-óceánt az északi óceánoktól egy gyors áramlás választja el, amely nyugatról keletre haladva az Antarktisz körül kering a Föld körül, a 60. déli szélességi fok körüli sávban.

A magazin szerint az Antarktisz cirkumpoláris áramlatától délre eső vizek hidegebbek és ökológiailag elkülönülnek, s olyan fajok ezreinek adnak otthont, amelyek sehol máshol nem élhetnek a Földön.

“A Déli-óceán egyedülálló és törékeny tengeri ökoszisztémákat foglal magában, amelyek csodálatos tengeri élőlényeknek, például bálnáknak, pingvineknek és fókáknak adnak otthont” – fogalmazott közleményben Enric Sala, a National Geographic rezidens felfedezője.

“Bárki, aki már járt ott, nehezen tudná megmagyarázni, mi olyan igéző benne” – tette hozzá Seth Sykora-Bodie, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) tengerkutatója – “de abban mindannyian egyetértenek, hogy a gleccserek kékebbek, a levegő hidegebb, a hegyek félelmetesebbek, a táj pedig magával ragadóbb, mint bárhol máshol, ahová el lehet utazni”.

A világ ötödik óceánjának elismerése, amelyet június 8-án, az óceánok világnapján tettek hivatalossá, a természetvédelem előmozdítását célozza egy olyan régióban, ahol az ipari halászat az évek során tönkretette a krillek és a patagóniai halak populációit.

Az Antarktisz (a Föld hetedik kontinense) körüli vizeket Antarktiszi-óceánnak vagy Ausztrál-óceánnak is nevezik, bár a médiában és a tudományos közösségben a Déli-óceán használata a legnépszerűbb, és ezt használja az Egyesült Államok földrajzi nevekkel foglalkozó bizottsága, a Nemzetközi Hidrográfiai Szervezet és a NOAA is.