Egy HIV-fertőzött nő hét hónapig küzdött a koronavírussal, mely 32-szer mutálódott benne

Fotó: Unsplash/Forgács Viktor
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ha több ilyen esetet találnak, az felveti annak lehetőségét, hogy a HIV-fertőzés új változatok forrása lehet, egyelőre azonban nem világos, hogy a 36 éves nő által hordozott mutációkat továbbadta-e másoknak.

Egy 36 éves, előrehaladott HIV-fertőzésben szenvedő nő 216 napig hordozta az új típusú koronavírust, amely alatt a vírus több mint 30 mutációt halmozott fel szervezetében – derült ki egy új tanulmányból.

Az esetleírás, amelyet még nem bíráltak el, csütörtökön jelent meg a medRxiv-on. A nőt, akit nem neveztek meg, egy 36 éves, Dél-Afrikában élő nőként azonosították. A koronavírusok 13 mutációt gyűjtöttek össze a tüskefehérjéhez – amelyről ismert, hogy segít a vírusnak elmenekülni az immunválasz elől –, és 19 más mutációt, amelyek megváltoztathatják a vírus viselkedését.

Ha több ilyen esetet találnak, az felveti annak lehetőségét, hogy a HIV-fertőzés új változatok forrása lehet, egyszerűen azért, mert a betegek hosszabb ideig hordozhatják a vírust – mondta a Timesnak Tulio de Oliveira, a durbani KwaZulu-Natal Egyetem genetikusa, a tanulmány szerzője.

De ez valószínűleg inkább a kivétel, mint a szabály a HIV-fertőzöttek esetében, mivel a hosszan tartó fertőzéshez súlyos immunhiányra van szükség, mondta Dr. Juan Ambrosini, a Barcelonai Egyetem fertőző betegségek docense. Az esettanulmányban szereplő nő valóban immunszupprimált volt.

Az eredmények fontosak a koronavírus-fertőzés ellenőrzése szempontjából, mert ezek a betegek a vírus folyamatos terjedésének és fejlődésének forrásai lehetnek, mondta Ambrosini. Az immunszupprimált betegek tovább hordozhatják a koronavírust, mint mások.

Ez az eset könnyen észrevétlen maradhatott volna, s mindez azért volt így, mert miután a nőt a kórházban kezelték a kezdeti tünetei miatt, csak enyhe koronavírusos tüneteket produkált, annak ellenére, hogy még mindig hordozta a koronavírust, mondta de Oliveira.

A tudósok csak azért szúrták ki ezt az esetet, mert a nőt bevonták egy 300 HIV-fertőzött emberen végzett vizsgálatba, amely a koronavírusra adott immunválaszukat vizsgálta. A kutatók azt is megállapították, hogy négy másik HIV-fertőzött ember egy hónapnál hosszabb ideig hordozta a koronavírust.

Korábban csak egy másik olyan esetet publikáltak, amikor egy HIV-fertőzött személy hosszabb ideig hordozta a koronavírust. Néhány olyan betegnél, akik más okokból immunszuppresszáltak, megfigyelték, hogy hosszabb ideig hordozzák a fertőzést, ugyanis jelentettek például olyan eseteket, amikor a veseátültetésen átesett emberek csaknem egy éven át pozitívnak bizonyultak.

A megállapítás különösen fontos lehet Afrika számára – ahol 2020-ban a 37,6 millió lakosból 20,6 millióan éltek HIV-fertőzöttként. A WHO pénteken arra figyelmeztetett, hogy a fertőzések számának hirtelen emelkedése a koronavírus harmadik hullámát indíthatja el az egész kontinensen – írja a South China Morning Post.