Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

Merényletet követtek el egy oroszokkal kollaboráló politikus ellen Herszonban

Az orosz hadsereg által szervezett sajtóút során készült kép egy gépfegyveres orosz katonáról a dél-ukrajnai Herszon egyik épületénél 2022. május 20-án. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 8. - 19:02

Pattanásig feszülnek jelenleg az idegek Herszon megyében, mivel egyre sikeresebb az ukrán ellentámadás délen.

A feszültséget pedig mutatja, hogy egy Moszkva által telepített báb, Nova Kakhovka polgármester-helyettese ellen merényletet követtek el a hétvége folyamán – számolt be róla a The Irish Independent.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

Vitalij Gurt megpróbálták kórházba szállítani a szintén megszállás alatt lévő Krím-félszigetre, azonban útközben meghalt, így sikeres lett a merénylet, amelynek elkövetése mögött ukrán partizánokat sejtenek.

A helyi orosz hatóságok megkezdték a nyomozást az ügyben és egy Makarov félautomata pisztolyba való töltényt találtak a tetthelyszínen. A Makarov bevett fegyver volt a szovjet időkben, egyebek mellett a hadsereg, a rendőrség és a KGB-ügynökök is ezt használták.

A mindössze 45 ezer lelkes Nova Kakhovka a Dnyeper-folyó déli torkolatánál fekszik és az egyik legfontosabb helyszíne az orosz utánpótlásoknak, főként a fegyvereknek. A megye központja, Herszon 56 kilométerre található innen, északi irányban.

Herszon város polgármestere is egyébként potenciális merénylet áldozata lehetett, Vologyimir Szaldo ugyanis hirtelen annyira beteg lett, hogy kómába kellett helyezni. Az orosz bábpolgármestert nem valószínű, hogy az FSZB próbálta eltenni láb alól, mert előbb Krímbe, majd Moszkvába szállították.

Az orosz médiában ráadásul ellentétes hírek láttak arról napvilágot, hogy pontosan mi történt Szaldóval. Volt olyan hírportál, amely stroke-ról, másik pedig koronavírusról számolt be, a legvalószínűbb azonban, hogy ukrán szabotőrök mérgezték meg.